{H-239.} A nyájak

A nyájban az állatok számát nem határozták meg pontosan. Megszabta a legelő, az itatás lehetősége, a pásztorok száma. Általában a ménes és a gulya 500 körüli jószágból állt, de a Kiskunságban beszéltek sokszor 800–1000 szarvasmarhát magába foglaló gulyáról is. A kondában a sertések száma elérte sokszor az ezret is. De már ennél kevesebb juhot vernek egy nyájba, mert a tejfeldolgozás csak kisebb egységekben lehetséges. Általában azt számolták, hogy száz lábasjószághoz egy pásztor és egy kutya szükséges, míg a disznóhoz kevesebb is elegendő.

A magyar állattartás nagy múltját többek között az is bizonyítja, hogy nyelvünk minden állatból alakult nyájra többféle elnevezést használ. Pontosan meg lehet jelölni a benne tartott jószág neme, kora, nagysága szerint a nyájakat. Régebben a nyáj elnevezést mindenfajta {H-240.} jószágra használták. De később külön beszéltek a lovakkal kapcsolatban ménesről (l. IX. kép). A debreceni ciframénes a válogatott kancákból alakított tenyésznyájat jelentette, a renyheménes az igás kanca és herélt lovakból alakult, amikor azok éppen nem dolgoztak. A szilajménes viszont olyan lovakból állt, melyek még nem voltak nyereg alatt, nem hámozták őket, és a telet-nyarat a szabadban töltötték.

A gulya egy számadó kezére bízott nagyobb mennyiségű borjúból, tinóból vagy tehénből állt. Ez lehetett egy városé, egy falué vagy esetleg nagybirtokosé. A gulyásszámadó az őrzésért egyben kapta járandóságát, melyből meghatározott számú bojtárt köteles volt tartani. A cifragulya válogatott tenyészállatokból állott. A szűzgulya a még tenyésztésre nem bocsátott 3–4 éves jószágokat foglalta magába. A törzs-, rideg-, szilaj gulyát egész évben szabadban tartották. Egy birtokos kisebb állatállományát kurtagulyában legeltették.

A nyáj ma már elsősorban a juhokat jelenti (l. VIII. kép). A falka kisebb csoport neve, melyben többnyire egyetlen gazda juhait őrzik.

A konda régebben az egész évet szabadban töltötte. Tavasztól a mocsarat, legelőt túrta, míg kora ősztől makkon gömbölyödött. Néhol ezt még napjainkig is disznónyájnak mondják.