Főtt tészták | TARTALOM | Húsételek |
A legújabb réteget jelentik a magyar parasztság étkezésében, és rendszerint valami alkalomhoz, ünnephez kötődnek. Már századunkban kezdődött el sütőporral, szalalkálival az aprósütemények készítése, melyeket először lakodalmakban, majd más ünnepekre, különösen húsvétra sütöttek.
{H-280.} Az utóbbi félévszázadban terjedtek el a lakodalmi torták, olyan mértékben, hogy ma már 50100 darabot is összehordanak belőlük egy-egy nagyobb esküvőre. A tortakészítés specialistái egy-egy faluban általánosan ismertek, akik a tortákat nemcsak különböző alakúra (kakas, ház, templom, ló stb.) formálják, hanem gazdagon díszítik is. A torta a legtöbb helyen beleilleszkedett a lakodalom menetébe, így például Boldogon (Pest m.) a vőlegény régebben piros almával váltotta ki a menyasszonyát a táncból, ma páros galamb alakú tortát kell adnia. Mindez azt is mutatja, hogy a hagyományokon, a gazdasági adottságokon kívül egyes területeken a divat is befolyásolja az ételneműek alakulását.
Főtt tészták | TARTALOM | Húsételek |