Sütemények

A legújabb réteget jelentik a magyar parasztság étkezésében, és rendszerint valami alkalomhoz, ünnephez kötődnek. Már századunkban kezdődött el sütőporral, szalalkálival az aprósütemények készítése, melyeket először lakodalmakban, majd más ünnepekre, különösen húsvétra sütöttek.

154. Réteskészítés

154. Réteskészítés
Buzsák, Somogy m.

{H-280.} Az utóbbi félévszázadban terjedtek el a lakodalmi torták, olyan mértékben, hogy ma már 50–100 darabot is összehordanak belőlük egy-egy nagyobb esküvőre. A tortakészítés specialistái egy-egy faluban általánosan ismertek, akik a tortákat nemcsak különböző alakúra (kakas, ház, templom, ló stb.) formálják, hanem gazdagon díszítik is. A torta a legtöbb helyen beleilleszkedett a lakodalom menetébe, így például Boldogon (Pest m.) a vőlegény régebben piros almával váltotta ki a menyasszonyát a táncból, ma páros galamb alakú tortát kell adnia. Mindez azt is mutatja, hogy a hagyományokon, a gazdasági adottságokon kívül egyes területeken a divat is befolyásolja az ételneműek alakulását.