AZ EMBASE ADATBÁZIS ISMERTETÉSE

Készítette: 

ANTALNÉ SOÓS KATALIN

DE EGYETEMI ÉS NEMZETI KÖNYVTÁR
KENÉZY KÖNYVTÁRA
Debrecen, Nagyerdei krt 98
Sk@clib.dote.hu

Debrecen, 2001

 

1.4.3.2 EMBASE

Az EMBASE bibliográfiai adatbázist azért nem lehet kihagyni az orvosi könyvtárak gyűjteményéből, mert olyan információkat tartalmaz, amelyeket máshol, más adatbázisokban nem találhatunk meg. Így például az európai folyóiratok, köztük a magyar folyóiratok is, a Medline-hoz képest jóval nagyobb számban szerepelnek ebben az adatbázisban (több mint 70 ország folyóiratait indexeli).

1. ábra Magyar folyóiratok az adatbázisban

Erőssége még a gyógyszertani és gyógyszerészeti szakirodalom teljességre törekvő feltárása. Az EMBASE 1974 óta több mint 4.000 folyóirat indexelése révén jelenleg 8 millió rekordot tartalmaz és a következő szakterületekre koncentrál:

Az EMBASE által nyújtott egyedi szolgáltatások: Az EMTREE tezaurusz

Az Embase osztályozási rendszere:

Az Embase három különböző osztályozási rendszert alkalmaz: EMTREE, EMCLAS és EMTAGS. Mindhárom alkalmas az adatbázisban való keresésre, az EMCLAS az 1988 előtti gyógyszerkódok keresésére használatos, az EMTAGS 1998-ig volt használatos általános indexelő rendszerként, az EMTREE ezután került használatba az adatbázis preferált terminológiájának gyűjteményeként.

A terminológia használatára az alábbi főbb szabályok vonatkoznak: pl. Acute granulocytic leukemia (nem pedig leukemia, acute granulocytic) pl. stomach tumor (nem gastric tumors) pl. fetus (nem foetus) pl. nuclear magnetic resonance (az nmr szinonima) pl. alpha adrenergic receptor pl. Down syndrome; 4 ethyl 2,5 dimethoxyamphetamine pl. acute lymhocytic leukemia (akárcsak a tágabb szakkifejezés, a leukemia)

2. ábra Az Embase permutált indexe
 

3. ábra Deszkriptormezők

A DEM mezőben a cikk főprofiljára vonatkozó deszkriptorokat, a DER mezőben érintőleges deszkriptorokat látjuk. Ugyanilyen felosztásban szerepelnek a gyógyszerekre vonatkozó deszkriptorok (DRM, DRR). Az ú.n. Disease és drug link term segítségével pontosíthatjuk a megközelítést, ezek használata megfelel a Medline-ban használatos altárgyszavaknak, és a többi kvalifikátornak is megvan a megfelelője.

4. ábra. A hierarchia példája: központi idegrendszer - tágabb és szűkebb deszkriptorok

Összességében nézve az EMTREE felépítése hasonló a MeSH tezauruszának szerkezetéhez, tárgyszókészlete és altárgyszó készlete azonban más. Olyan rendkívül részletes utalórendszer tartozik hozzá, hogy alkalmanként beleszédül a felhasználó.

Irodalomjegyzék:

  1. http://zsigmond.lib.sote.hu:8590 - ERL szerver Embase adatbázisa

  2. http://www.embase.com/about



TARTALOM