Pártásmadár (Chlamydera Gould)

A paradicsommadár-féléknek ez a régebben Chlamydodera néven is szerepelt nemzetsége Ausztráliában és Új-Guineában honos. Öt faja van. Jellemző rájuk nézve, hogy a homloktollak nem borítják az orrlyukakat. A legtöbb faj hímje rózsaszín, merev, keskeny tollakból álló gallért visel mely a tojóknál hiányzik.

A pártásmadár (Chlamydera maculata Gould)

Pártás madár (

Pártás madár (Chlamydera maculata Gould.).

A fejtető és toroktáj tollai szép barnák, keskeny fekete vonallal övezve; a fejtető tollai hegyükön ezüstszürkék. A háti oldal, a szárny és a fark sötétbarna, minden toll hegyén kerek barnássárga csúcsfolttal, az elől lévő evezők belül fehér szegéllyel, a farktollak hegye barnássárga, a hasi oldal szürkésfehér, az oldaltollak halvány világosbarnák zeg-zugos vonalakkal harántsávozva. A tarkón meghosszabbodott, őszibarackvirágszínű tollak legyezőalakú képletet alkotnak. A szem sötétbarna, a csőr és láb barnák. A tojókat csak arról lehet felismerni, hogy nincs legyezőjük.

A pártásmadár Ausztrália belsejében honos. Rendkívül óvatos madár s ezért az utazók legtöbbnyire nem veszik észre. Az avatott megfigyelő érdes, kellemetlenül hangzó füttyéről ismeri meg; ezt a füttyöt akkor hallatja, amikor valamitől megriadva, kereket akar oldani.