Kószaszarka (Dendrocitta Gould)

A kószaszarkák nemzetségének kilenc faja India szárazföldjét, Dél-Kínát, Hainan-, Formóza-, Szumatra- és az Andamani-szigeteket lakja; elég nagy madarak, melyek csőre rövid, összenyomott, erősen hajlott, lábaik mérsékelten erősek és rövidek, szárnyuk rövid és igén kerekded, az ötödik és hatodik szabad evezőtoll a leghosszabb; hosszú és ékalakú farkukból a két középső toll hosszúra kinyúlik.

A kotri (Dendrocitta rufa Scop.)

Kotri (

Kotri (Dendrocitta rufa Scop.).

A hinduk ezenkívül még mahalat és chaudnak nevezik. A kotri a nemzetség legjellegzetesebb képviselője. Hossza 41, szárnya 15, farka 20 cm hosszú. Feje, tarkója és melle füstbarnák vagy feketésbarnák; legsötétebb a fej elülső része, az áll és a mell; az utóbbitól kezdve inkább szürkés; alsó teste a melltől lefelé vöröses vagy fakósárgás; válltollai, háta és felső farkfedőtollai sötétvörösesek; a szárnyfedőtollak és másodrendű evezők külső zászlója világosszürkék, majdnem fehérek, a többi evezők feketék, a kormánytollak hamúszürkék, hegyük fekete. Csőre fekete, lába sötét palaszínű, szeme vérvörös.

Úgy látszik, hogy a hindúk a csinos madarat gyakran tartják fogságban, mert Európába is nem ritkán jutnak élő példányok. Jó ápolás mellett kitünően bírja a fogságot s hamarosan nagyon megszelídül.