Lármásvarjú (Gymnorhina Gray.)

Ide kell beállítani ezt a nemzetséget, amely a madárrendszertannal foglalkozókat komoly zavarba hozza. Orrlyukai alakilag teljesen olyanok, mint az előbbi nemnél, a csőr is ugyanolyan kékesfehér színű, de úgy látszik, mintha a gébicscsőrből észrevétlenül varjúcsőrré alakult volna. A lármás varjúnál a csőr jóval hosszabb, egyenesebb és hegyesebb lett; megvan még a sekély bevágása, de kampója már nincs. Ezenkívül az idetartozó madarak nagyságban, alakban, valamint színben is a varjakhoz hasonlítanak és nem lehet rossz néven venni, ha valamelyik kutató a lármás varjút inkább a valódi varjakhoz akarja sorozni. A zavar nagyobbodik még azáltal is, hogy a Gymorhina-nem alakban, lábalkatban ismét a legnagyobb hasonlatosságot mutatja a varjúgébicsekkel (Strepera Less.), melyeknek azonban valóságos varjúcsőrük és varjúlábuk van, s ezért a varjú-félék családjától nem igen lehet elkülöníteni őket.

A fuvolázó madár (Gymnorhina tibicen Lath.)

Utóbbi időben gyakran látható majdnem valamennyi állatkertben. Nagyságra nézve majdnem akkora, mint a vetési varjú. Tollazata túlnyomóan fekete; nyaktöve, hátulja, felső és alsó farkfedői és elsőrendű szárnyfedői azonban fehérek. Szeme vöröses dióbarna, csőre kékes hamuszürke, lába fekete. Tarka tollazata szemünket, sajátságos reggeli éneke fülünket gyönyörködteti.

A fuvolázó madarak nagyon indulatos, bosszúálló teremtmények, amelyek csekély ok miatt is gyakran igen fájdalmasan érezhető módon használják csőrüket. Megharagítva tollazatukat felborzolják, szárnyukat és farkukat kiterjesztik, és feldühödt kakasok módjára támadnak bántalmazóikra. A saját fajtájabeliekkel is állandóan hadilábon élnek, másfajú madarakat pedig vérengző módon szoktak megtámadni.

Kalitkában való tartásuk nem okoz nehézséget. Táplálékuk legnagyobb része húsból, kenyérből és gyümölcsfélékből áll. Az időjárás változásaival szemben kevés érzékenységet tanusítanak, és télen is minden veszély nélkül tarthatók a szabadban. Flótázó nótázásuk, bolondos mókáik, és groteszkül furcsa fintoraikkal sok örömet szereznek a madárkedvelőknek.