Szemüveges gébics (Prionops Vieill.)

Ebbe az egyedül csak Afrikában előforduló nemzetségbe 9 faj tartozik. Jellemző a hosszúkás csőr, melynek tövén világos színű serték vannak. A homlok és kantár sörteszerű tollai részben előre, részben felfelé vannak irányítva, és ily módon a csőrtövet is befedő sisakot vagy tolltarajt alkotnak, amely némileg a Calyptomená-éra emlékeztet. Nem kevésbbé feltünő, hogy a szemhéj széles, lefegő, gyakran csipkézett élénksárga vagy piros színű képződményeket alkotnak. A rövidcsüdű láb szintén sárga vagy vörös. Egyes fajoknál a meghosszabbodott fejtetőtollak búbot alkotnak.

A sisakos gébics (Prionops cristata Rüpp.)

Hazája Abesszinia és Uganda. A sisak a homlok- és elülső fejtetőtollakból alakul. Feje, nyaka és hasi oldala fehér, csak a fej hátsó része gyöngyszürke, míg a fülkörnyék mögött sötét palaszürke sáv húzódik. Háta, felső farkfedői és szárnyai feketék, az elsőrendű evezőkön fehér harántsávval. A fekete farktollak hegye fehér, s a fehér szín kifelé mindinkább bővül, úgyhogy a szélső farktollpár legnagyobbrészt vagy majdnem teljesen fehér. Szeme szürke, széles sárga gyűrűvel szegélyezve, csőre fekete, lába vörös.

„Többnyire kisebb csapatokban látható. Oly helyeken, hol egyik nap még tucatjával találták: már másnap, se látható, sőt hónapokon át nem mutatkozik.”