Hőcsike (Picumnus Tem.)

A nemzetség 37 faját ismerjük. Cabanis ezeket teljes joggal átmeneti alakoknak minősíti a tulajdonképpeni harkályok és a nyaktekercsek között. Egészben véve ugyanolyan alakúak, mint a mi harkályaink, de nincsen kemény támaszkodásra alkalmas farkuk és amellett többnyire igen aprók, alig nagyobbak, mint a mi királykáink. Hosszúkás kúpalakú csőrük egyenes, hegyes. A lábuk olyan alakú, mint a harkályoké, a nagyságukhoz képest cseppet se gyenge vagy kicsi. Karmaik a harkályokéhoz hasonló sarlóalakúak. Tollazatuk rendkívül lágy; aránylag kevés, de annál nagyobb tolluk van.

A törpe hőcsike (Picumnus cyrrhatus Tem.)

Apró fehér pettyekkel díszített fejeteteje fekete, háti oldala szürkésbarna; fehér alsóteste feketésen keresztcsíkozott. A hím homloka és fejtetőeleje piros, a tojóé fehérpettyes. Szeme szürkésbarna, csőre a tövén ólomszínű, ormán és hegyén feketés, lába ólomszürke. Hossza 9, szárnya 4.8, a kettő együtt 15, farka 2.5 cm.

A törpe hőcsike a Guayanától Paraguayig terjedő partmenti erdőségekben sehol sem mondható ritkának, sőt gyakran az emberi lakások közelébe is eljön.