Bagolyfecske (Podargus Vieill.)

A nemzetség hét faja Ausztráliában, Új-Guineában és a szomszédos szigeteken honos. Ismertetőjeleik: csőrük rövid, ormán tarajos, a felső káva elől éles kampóban lefelé görbülő, oldalt tetőszerűen lelapított és igen széles, úgyhogy az alsó káva széle fölé borul.

Igen dús, hosszú és foszlott tollakból álló tollazatuk oly lágy, mint a baglyoké, a tojók rendesen vörösesebb színezetűek, mint a hímek.

Az ausztráliai bagolyfecske (Podargus strigoides Lath.)

Ausztráliai bagolyfecske.

Ausztráliai bagolyfecske.

Nemzetségének legméltóbb képviselője ez a varjúnagyságú bagolyfecske. Felső testének tollai sötét szürkésbarna alapon igen apró, szürkésfehér és fekete pontokkal vannak borítva. Válltája szürkésfehér alapon zegzugos harántfoltokkal; fejeteteje, dolmánya és szárnyfedői keskeny, élénken szembetűnő, fekete szárfoltokkal, a kis sötétbarna szárnyfedők a szárny ormán finom, világos pettyekkel rajzoltak. Elsőrendű evezőin fölváltva sötéten pettyezett, fekete és szürkésfehér harántszalagok vannak; a másodrendű evezők és kormánytollak szürkésbarna alapon világos és fekete, apró pontokkal sűrűn vannak behintve és határozatlan, keskeny foltokból álló harántszalagokkal díszítettek, végül alsó teste szürkésfehér alapon apró, barna pettyekkel és harántfoltokkal, valamint keskeny, fekete szárfoltokkal rajzolt. A begytájon néhány nagyobb, fekete folt van, melyeket alul néhány világos, szürkésfehér harántfolt határol. Csőre világosbarna, bíborszínnel futtatott, lába olajbarna, szeme sárgásbarna. Kisebb példányokat régebben külön fajnak tartottak és (Podargus cuvieri Vig. et Horsf. néven különböztettek meg.

Álma oly mély, hogy a szorosan egymás mellett ülő pár egyikét lelőhetjük, a nélkül, hogy a másik megmozdulna és kövekkel megdobálhatjuk vagy bottal üthetünk feléje, a nélkül, hogy szárnyra kapna, sőt kézzel is megfoghatjuk.