Vázapapagály (Coracopsis Wagl.)

A szürke papagályok második nemzetségébe tartozó fajok abban különböznek a jákóktól, hogy farkuk valamivel hosszabb: körülbelül kétharmada a szárny hosszának; csőrük vaskos, oldalán duzzadt. Mind az öt faj Madagaszkáron s az azt környező szigeteken él.

A nagy vázapapagály (Coracopsis vaza Shaw)

Más neve Coracopsis obscura. Színe általában barnásfekete, szárnya, háta alsó része, felső farkfedői és farka szürkék; utóbbi közepén sötét sáv húzódik keresztben. Viaszhártyája és a szeme körül lévő csupasz gyűrű sárgás. Csőre a vedlés után fekete, de később megfehéredik. Hazája Madagaszkár.

V. Nemespapagályok

Az alcsaládnak ebbe a legnagyobb csoportjába 136 élő és 2 kipusztult faj tartozik; hazájuk Afrika, illetve India és Ausztrália. Csőrük vagy csak közepesen, vagy nagyon erős, magasabb, mint amilyen hosszú; csak a denevérpapagájok csőre hosszú és vékony. A csőr síma, színe többnyire piros, néha fekete, s a tojó csőrszíne néha más, mint a hímé. A viaszhártya gyenge s rendszerint részben tollas. Legtöbbnyire a második és harmadik evező a leghosszabb. Farkuk vagy igen hosszú és lépcsőzetes, vagy rövid, mely utóbbi esetben hol ékalakú, hol csapott végű. A Celebesz szigetén és a Fülöp-szigeteken élő lapátfarkú papagályok (Prioniturus Wagl.) két középső farktolla a többinél sokkal hosszabb, a mellett lapátalakú, amennyiben a tollak egy darabon lobogó nélküliek s csak a legvégükön van megint kis kerek zászló.