Az örvös puplikán (Palaeornls torquata Bodd.)

A nemzetség középnagyságú tagjai közé tartozik. Színezete általában igen élénk, enyhén sárgásba hajló fűzöld, mely a feje tetején a legélénkebb, a hasa alján legfakóbb, a szárnyain pedig a legsötétebb. A nyak oldalain ez a szín halavány lilába vagy égszínkékbe megy át, melyet sötét, fekete toroksáv és gyönyörű rózsaszínű örv választ el a nyak zöld színétől. A sötétzöld evezőtollak belső zászlójának pereme feketés, szegélyéle pedig halaványsárga. A kormánytollak zöldek, csak a hegyük és a két középső toll kék; az egyes tollak belső zászlója azonban élénksárga; alulról nézve éppen úgy, mint a szárnytollak alsó fele, sárgászöldek. Szeme sárgásfehér, keskeny szemgyűrűje piros, csőre a felső káva feketés hegye kivételével élénk piros; lába szürke.

Az összes papagályok között ez a legelterjedtebb; Dél-Ázsiában éppúgy otthon találjuk, mint Afrikában.

Amilyen ügyesen és gyorsan repülnek ezek a papagályok, éppen olyan esetlenül, lassan és otrombán mozognak a földön, és a faágakon való kúszásban sem valami nagy mesterek. Járásukat a földön csak igen nagy jóakarattal lehet annak nevezni, mert inkább csak totyogás: a kúszóláb valahogy nem igen válik be a futkározásra. Testüket is szinte csak úgy vonszolják, s hosszú farkukat persze jól fel kell emelniök, hogy ne söpörje mögöttük a földet. Ilyen, a földön csámpáskodó papagálytársaság önkéntelenül is nevetésre készteti az embert, mert éppen az hat bennök nevetségesen, hogy olyan komolyan veszik a dolgukat. Viszont a szalagos papagályról (Palaeornis fasciatus Müll.) hangsúlyozva mondja Feilden, hogy nagyon gyorsan fut. Repülése igen gyors, de hamar kifárad; legalább is igen gyorsan verdes a szárnyaival s csak akkor repül könnyebben, lebegve, amikor valahol le akar szállani.

Jóllehet az örvös puplikánok csőre is elég hatalmas fegyver, mégis sok kárt tesznek bennök a nagyobb ragadozók, sőt az indiai megfigyelők állítása szerint még az ügyetlenebbek is könnyen elbánnak velük.

India egyes vidékein ezt a szép madarat, melynek a londoni luxuspiacon jó keletje volt, igen megritkították, sőt teljesen kiirtották. Közép-Afrikának azon a részein, amelyeken én utaztam, lőfegyverrel csak az európai gyüjtők vadásszák. A bennszülött nem lő rá, legfeljebb megfogja, ha kilátása van rá, hogy elevenen jó áron eladhatja.

Fogságban a nemzetség valamennyi faját igen könnyű eltartani. Élénk és szép színezetük, egyéb jó tulajdonságaik és bizalmasságuk mind hozzájárulnak ahhoz, hogy vonzó és általánosan kedvelt kalitkamadarak legyenek.