Törpepapagály (Agapornis Selby.)

Erre a nemzetségre jellemző, amint azt gyüjtőnevük is elárulja, hogy a többieknél jóval kisebbek, azonkívül farkuk igen rövid és kerekített.

A rózsás törpepapagály (Agapornis roseicollis Vieill.)

Valamennyi faj közül, melyeket ebből a nemzetségből ismerek, ezt tartom leginkább említésre érdemesnek. A nemzetség nagyobb fajai közé tartozik. Színe általábanvéve szép fűzöld, amely alul világosabb és az oldalain sárgásan fénylik. A homlokán lévő sáv és a szemöldök vérpiros; kantárja, pofája, füle tája és torka halavány őszibarack- vagy rózsaszínű, mely aztán lefelé szinte észrevétlenül megy át a mell zöld színébe. Farcsíkja és felső farkfedői égszinkékek; az evezőtollak szegélyezése kívül fűzöld – a toll vége felé feketésbe átmenő; alulról a külső szegélyezés feketés, a belső pedig elmosódottan kékes. A két középső kormánytoll egyszínű zöld, a többi is zöld, de a vége zöldeskék, mely szín előtt feketés keresztsáv van; a tollak tőfelén egy-egy pipacspiros folt van. Szeme sötétbarna, keskeny szemgyűrűje fehéres, csőre viaszsárga, zöldes heggyel, lába kékeszöldes. A rózsáspapagály hazája Afrika déli és délnyugati része.

A rózsás törpepapagály egyik közeli rokona a szürkefejű törpepapagály (Agapornis cana Gmel.). Ez a Madagaszkáron előforduló, az előbbinél valamivel kisebb madárka is igen kedves jószág. feje, nyaka és melle gyenge lilán futtatott szép világosszürke. A farktollakon fekete keresztsáv van. Színe egyébként zöld s a tojónak a feje és nyaka is ugyanilyen színű.