Bóbitás sas (Spizaëtus Vieill.)

Karcsú termetű, aránylag rövidszárnyú, hosszúfarkú és hosszú-, erőslábú madarak, amelyeket különösen a tarkójukon levő többé-kevésbbé fejlett bóbitájuk tüntet ki.

A vitéz sas (Spizaëtus bellicosus Daud.)

Vitéz sas (

Vitéz sas (Spizaetus bellicosus Daud.).

A nemzetség legnagyobb és legerősebb tagja; Afrikában él. Uralkodó színe felül hamuszürkésbarna, melyhez fején feketebarna vegyül, vagyis az egyes tollak szárrajzolata, köpenyének csaknem összes tollai világosabb szélűek, s ezen a réven egy szárnyszalag is keletkezik, amelyet a nagyobb, palahamuszürke s feketén harántszalagozott szárnyfedőtollak végszélei alkotnak. A szem fölött a hátsó fej felé fehéres szalag fut és a rövid, széles bóbitában végződik. Egész alsó fele kékes árnyalatú fehér, s csaknem folttalan. A nagy evezők külső zászlója feketén, a belső világosan és sötéten szalagozott, a kormánytollak felül sötét-, alul világosbarnás hamuszürkék, hat sötétebb harántszalaggal.

A vitéz-sas rendes zsákmánya kis antilopokból és nyulakból áll, azonban a sok vadtyúkfajt sem kíméli. Egész lénye elárulja, hogy az afrikai állatoknak éppoly veszélyes ellensége, mint a szirti sas az európaiaké. Egész Dél-Afrikában nincs ragadozó madár, amely a vitézsashoz erőben és ragadozási készségben hasonlítana.