Tátogatómadár (Anastomus Bonn.)

A tátogómadarak teste aránylag karcsú, fejük kicsiny, a csőr vastag, oldalt összenyomott, szélein behajló és különösen az tünteti ki, hogy a finoman fogazott kávák csak a csőr tövén és hegyén érnek össze, a középen ellenben hézag tátong; a láb a gólyákéhoz hasonló, a szárny nagy, széles és hegyes, mivel az első és második evező a leghosszabb; tizenkéttollú farkuk rövid, tollazatuk testhezálló.

A tátogatómadár (Anastomus lamelligerus Temm.)

Valamivel kisebb a gólyánál, hossza mintegy 86, szárnyhossza 42, farkhossza 19 cm. Tollazata a többi gólyákétól abban különbözik, hogy nyakának, hasának és combjainak tollai a végükön hosszú, keskeny lemezzé alakultak, éppen úgy, mint a csonttollú madárnál, vagy a szonnerat-vadtyúknál.

Ezek a tollszárak zöldes és bíborszínben fénylenek és a különben fekete tollazatnak sajátságos szépséget kölcsönöznek. A szem vöröses, a csupasz kantár, a torok és torokfolt sárgásszürke, a csőr szarunemű része sárgás, a láb fekete.

Az újabb kutatások megállapították, hogy a tátogómadár Afrika középső és déli részét, valamint Mozambikot és Madagaszkárt lakja.

Hálótanyáiról, ahol Neumann szerint nagy társaságokban szokott éjjelezni, a hajnali szürkület előtt, gyakran a legsűrűbb ködben is megjelenik a tocsogók, mocsarak és esőtócsáknál, ahol csigát, kagylót, halat és békát fog. Az előbbiek alkotják a főtáplálékát, de állítólag rákot, sáskát és férget is eszik és Heuglin a dögön is megfigyelte.

A tátogómadár Sir John Kirk szerint fákon fészkel, Livingstone megfigyelései szerint pedig telepesen költ a nádasokban. Azok a tojások, amelyeket Heuglin mint e fajhoz tartozókat kapott, 63 mm hosszúak és 46 mm szélesek voltak s tompa tojásalakúak; érdes és fehér héjuk volt. Az indiai gongál (Anastomus oscitans Bodd.) fészke Bingham szerint erős ágakból durván összerótt, 10 cm magas és 50 cm széles, kerek, lapos korongformájú, igen sekély csészével; egy-egy fán 60 fészket is észlelt. Tojásai – számuk 2–5 – símahéjúak és eredetileg tiszta fehérek; körülbelül 62 mm hosszúak és 45 mm szélesek.