1. család: Gekkó-félék (Geckonidae)


FEJEZETEK

Az idetartozó nemzetségek, lényegüket tekintve, nagyon egyöntetűek. Günther szerint mindkét lapjukon vájt csigolyák, tökéletlen szemöldök- és halántékcsontok, továbbá többnyire páros falcsontok jellemzik őket. Boulenger ezeket az ismertető jegyeket még a síma vagy szőrös bibircsókokkal fedett nyelvvel s a kiszélesedett, belső végén lyukasvégű kulcscsonttal toldja meg.

Külsejüket tekintve, a gekkók esetlen alkotású, apró, laposra nyomott és sötétszínű pikkelyes gyíkok. Egyetlen faj sem éri el a 40 cm hosszúságot, sőt a 30 cm-t meghaladó is ritka. Közöttük találjuk nemcsak a legkisebb termetű gyíkokat, hanem általában a legapróbb hüllőket. Fejüket különösen nagy „éjjeli” szemük teszik feltűnővé; ezek szemcsillaga a világosságban vonalforma, függőleges, gyakran rojtos hasítékká húzódik össze, igazi szemhéjaik pedig csak némely nemzetségnek vannak. A család legtöbb fajának a lábujjai aránylag rövidek; nagyon gyakran többé-kevésbbé kiterjedt, ujjközti hártya kapcsolja össze őket, s a tenyerükön és talpukon lapos vánkosok láthatók, amelyek keresztben fekvő, különböző nagyságú, alakú és állású bőrös levelecskét mutatnak, s képessé teszik az állatot, hogy nagyon síma felületeken bármely irányban szaladgálhassanak. A tapadó-ujjak alkata különben nagyon változatos és módot nyujt az osztályozó búvárnak, hogy ezek alapján válassza külön az egyes nemzetségeket.

A legtöbb fajnak éles, hegyes, mozgatható, néha vissza is húzható karmai vannak. A fogazatot a fogak nagy száma jellemzi; ezek majd mind egyforma alakúak és nagyságúak. Néhány faj bőre bizonyos fokig színváltoztatásra is képes, s általában nagyon vékony. A gekkók a forró földövön mindenütt honosak. Legszámosabbak az indiai és ausztráliai régióban.

A gekkók családját mintegy 50 nemzetségre bonthatjuk. Ezek teljes felsorolása azonban csak a szakembert érdekelheti, mert egyfelől az elkülönítő bélyegek nagyon aprólékosak, másfelől viszont az egyes fajok jelentősége többé-kevésbbé azonos. Az alábbiakban csak a legismertebbekre terjeszkedünk ki.