2. alcsalád: Szemölcsös kígyó-formák (Acrochordinae)


FEJEZETEK

A szemölcsös kígyók szintén símafogúak, de az előbbi alcsalád tagjaitól mind alkatukban, mind életmódjukban is különböznek, amennyiben a vízben élnek. Jellemzik őket szemcseszerű, lapos pikkelyeik, valamint koponyaalkatukban az, hogy hátsó homlokcsontjuk előrenyúlik a szemtájék felső része fölé.

Ebbe a csoportba 5 nemzetség és csak nagyon kevés faj tartozik, amelyek közül háromnak jól fejlett haspajzsai vannak, míg ezek a többieken hiányoznak. Egyes fajok fejét a rendes nagy pajzsok födik, míg másoknak a fejét is a törzséhez hasonló pikkelyek borítják. Nem nagyon hosszú törzsük hengeres vagy oldalt lapított, a farok gyakran kapaszkodásra alkalmas, fejük nem vagy kevéssé különül el a nyakuktól, szemük pupillája kerek vagy álló tojásdad, orruk kivezető nyílásai szorosan egymás mellett az arcorr helyén nyílnak. A törzset kis, szemölcsszerű, ormós, púpos vagy tövises, egymást nem takaró pikkelyek födik. Állkapcsukban és ínyükön rövid, de erős és megközelítőleg egyforma fogak állanak.

A szemölcsös kígyóknak még az elterjedése is sajátságos. India folyóit és tengerpartjait, a szomszédos szigettenger szigeteit, Dél-India keleti partját s a Maláji-félszigetet lakják; elterjedési körül ezen túl a Philippini-szigetekig és Uj-Guineáig terjed. Életüket kizárólag a vízben töltik s olykor 3–4 tengeri mérföldre látják őket a parttól. Egy nemzetség azonban messze fordul elő a többitől, a Daria földszoros környékén. Halakból táplálkoznak, melyeket a víz különböző mélységeiben ejtenek el. A szemölcsös kígyók órák hosszáig kibírják a víz alatt anélkül, hogy légzés végett a felszínre jönnének s önszántukból valószínűleg nem is hagyják el a vizet. Mozgásaikban és egész mivoltukban nagyon hasonlítanak a tengeri kígyókhoz, de lényegesen különböznek azoktól ártalmatlan voltukkal, mert bár sokszor tartják őket gyanúsaknak, egyáltalán nem mérgesek, de nem is túlságosan jóindulatúak. Az összes fajok elevenen hozzák ivadékukat a világra.