Farkashalak (Anarrhicas Art.)

A farkashalak nagyság és fegyverzet tekintetében felülmulják összes rokonaikat. Testük hosszú és lapos; hátúszójuk csaknem az egész hátukat beszegi, de a farokúszóval éppúgy nem egyesül, mint a jóval rövidebb alsóúszó; mellúszójuk nagy, hasúszójuk nincs. Legjellemzőbb rájuk nézve a fogazat, amely a halak osztályán belül a legfélelmetesebbek közé tartozik. Fogazatuk ugyanis az állkapcsokon ülő hatalmas kúpos fogakból, s ezek mögött a garat- és ekecsonton több sorban elhelyezkedő tompa kúpfogakból áll.

A pásztás farkashal (Anarrhicas lupus L.)

Pásztás farkashal (

Pásztás farkashal (Anarrhichas lupus L.).

A pásztás farkashal, vagy más néven tengeri farkas, 2 m-esre is megnő, de a déli tengerekben 1 m-nél hosszabb példányok ritkán fordulnak elő. Fejeteteje, az oldala, a háta és az úszói barnássárgák, alsó oldala fehéresszürke, a hátán és az oldalán gyakran 12, vagy még több széles, sötét harántsáv húzódik végig; a hát- és az alsóúszón 9–10 csík van, s mint az egész test, ezek is fekete pontokkal van behintve. A hátúszóban 75, a mellúszóban 46 sugara van.

A farkashal Izland környékén, továbbá Grönland és a Lappföld partjai mentén mindenhol közönséges, de itt-ott a norvég, a dán, a német és a skót partokon is előfordul. A Bering-szoroson át a Csendes-óceán északi részében is elterjedt. Sziklahasadékokban áll lesbe, vagy pedig a sziklákról tépi le a zsákmányát, amely kagylókból és rákokból áll. Héjukat játszva morzsolja szét fogaival. Valószínűen halakra is vadászik. Télen mélyebb rétegekbe húzódik. Májusban, vagy júniusban ívik, s ilyenkor a part közelébe húzódik. Nevét nemcsak hatalmas fogazatáról kapta, hanem a miatt is, hogyha megtámadják, rendkívül felbőszül. Alattomos tekintete is elárulja természetét. Ha hálóba kerül, tombolva siklik benne ide-oda, megkísérli széttépni, s beleharap mindenbe, ami eléje kerül. A halászok semmi szín alatt nem nyulnak hozzá, hanem rögtön evező, vagy szigony után kapnak, hogy mentől előbb végezzenek vele, ellenkező esetben a tengeri farkas akár félnapig is ott kóvályog a csónak körül; hosszú ideig megél víz nélkül is, s amíg mozog, addig folyton dühöng. Szép fehér és ízletes húsa a halpiacokon mindig kapós cikk.