Tüskéshalak (Holocentrum Art.)

A nyálkásfejűek családjába tartozó tüskéshalak nemzetsége azért kapta ezt a nevet, mivel egész testük tele van tüskékkel, sőt a páratlan és a hasúszókban is nagyszámú tövis van. Ezenkívül a kopoltyúfedő csontjai is fűrészesek és tüskések, továbbá az arcot és a testet borító halpénzek hátulsó szegélye is tüskesort visel. A nemzetségre igen jellemző továbbá az, hogy az alsóúszó harmadik sugara a leghosszabb és a legvaskosabb, továbbá, hogy a kopoltyúfedőn egy nagyobb és két kisebb tüske van.

A villás tüskéshal (Holocentrum furcatum Gthr.)

A villás tüskéshal, Holocentrum furcatum Gthr., a korallszirt tarka-barka lakossága közé tartozik. Klunziger azt mondja róla, hogy a Vörös-tengerben a korallpadok oldala mellett úszkál és onnan szedegeti össze az apró állatokat. A halászok éjjel fogják, de mielőtt a horogról levennék, jó fejbekólintják, mivel tüskéivel veszedelmes sebeket osztogat. Húsa kissé száraz ugyan, de mégis ízletes és így keresett árucikk.

A vörös tüskéshal (Holocentrum rubrum Forsk.)

A vörös tüskéshalat az Indiai-óceánból, a Veres-tengerből, továbbá Kína és Japán mellől ismerjük. Hossza 20–30 cm. Színe rikítópiros, vagy barnásvörös. Törzsén 8 ezüstös csík fut végig. A hátúszó pirosas, a többi fehéres, fekete szegéllyel.