3. család: Tömlősszájúhal-félék (Solenostomidae.)

A tömlősszájúhal-félék (Solenostomidae) családját a széles kopoltyúrés és a két hátúszó jellemzi. Egyetlen ma is élő nemzetsége van.

Tömlősszájúak (Solenostoma Lacép.)

Tömlősszájúhal

Tömlősszájúhal (Solenostoma cyanopterum Bleek.)

A tömlősszájúak, Solenostoma Lacép., nemzetségébe 3–4 kis termetű faj tartozik, amelyek az Indiai-óceán lakói. Jellemző ismertető bélyegeik a következők: orruk hosszú csővé alakult át; oldalról lapos testüket a vékony bőr alá rejtett, csillagalakú csontlemezek védelmezik; a hímek kisebbek, mint a nőstények, de színezetük sokkal szebb. Az ivadékgondozás feladatát az ikrás látja el. Mellúszói táskává alakultak át, amely arra való, hogy az ikrákat bele helyezze. Az ivadék ebben a táskában kél ki.

A fiahordó hal (Solenostoma cyanopterum Bleek.)

A fiahordó hal, Solenostoma cyanopterum Bleek., ikrása 10 cm hosszú, a hím valamivel kisebb. Első hátúszójának kifeszítésére 5, a másodikénak pedig 18 sugár szolgál; mellúszója 26, hasúszója 7, az alsó pedig 16–18 sugárból van összetéve. Teste barnaszínű, fehér és fekete foltokkal; úszói kékesek, az első hátúszó kezdetén két nagy, tojásdadalakú fekete petty foglal helyet. A fiahordó hal hazája Zanzibártól Kínáig és Ceramig terjed.