2. alrend: Hemimeruszok (Hemimeroidea)

A fülbemászókhoz csatlakozik végül még egy igen érdekes rovar, a Hemimerus talpoides Walk., melynek rendszertani helye sok fejtörést okozott már a búvároknak. Barnás, a házicsótányra emlékeztető állat, mely a trópusi hörcsögpatkány, a Cricetomys bőrében élősködik, s itt az apró, 11/2 cm hosszú Hemimerusok néha tucatszámra tanyáznak, a nélkül, hogy ez a flegmatikus rágcsáló törődne velük. Ezek az állatok csakugyan nem okoznak kárt benne, nem szívják ki vérét, csak annak bőrpikkelyeit eszik és különféle szerves részektől tisztítják meg bőrét. Megteszik azt is, hogy a pihenő állatot elhagyják, hogy kissé körültekintsenek, de nemsokára ismét visszatérnek gazdájuknak meleget kisugárzó testéhez.

Hörcsögpatkány bőrcsótánya (

Hörcsögpatkány bőrcsótánya (Hermimerus talpoides Walk.).

Külsejében a Hemimerus alig hasonlít fülbemászóhoz. Lapos teste vaskos végtagokat hord, szárnyai nincsenek, de e helyett két hosszú sörtét visel, s ez mindkét nemnél egyforma. A Hemimerus teljesen vak; szemeit könnyen nélkülözi, mert a fényt kerüli és rejtett életében ezek amúgy sem lennének hasznára. A nőstények nem raknak petéket, hanem eleveneket hoznak a világra.

Jordan újabban még egy másik igen érdekes fülbemászószerű rovart írt le, az Arixena Esaut; ez a maláji-szigeteken él bizonyos denevéreken és közbülső helyet foglal el a fülbemászók és a Hemimerusok között.