4. család: Metartermitidae

Ide a legmagasabbrendű fajok tartoznak, amelyeknek katonái a legkülönbözőbb irányokban differenciálódtak. Holmgren ide sorolja az Eutermes-fajokat, melyeknek fontanellapajzsuk van, de mirigyük nincs. Ausztrália, India és Afrika lakói.

Az Eutermes monoceros vándorlása alkalmával Escherich megfigyelte, amint a munkások útközben fekete csöppeket szórtak el az úton, hogy visszafelé el ne tévedjenek, s e biztos nyomaikon hazataláljanak. Vannak egyes fajaik, melyek a bennszülötteknek táplálékul is szolgálnak.

Az Eutermes pyriformis Frogg. építi az eddig ismert legnagyobb tornyokat. Átmérőjük 11/2 m, magasságuk 6–7 m. Kívülről igen kemény réteggel vannak bevonva, de belülről csokoládészínű, ugyancsak kemény, növényi részekkel kevert anyaggal kibélelve. Északi Ausztráliában, a Kimberley tartományban oly mennyiségben találkozunk ilyen tornyokkal, hogy Saville Kent valóságos termeszvárosokról beszél. Ezekkel az építményekkel szemben szinte eltörpülnek a Cubitermes fungifaber Sjöst. fészkei, melyek csak 60 cm magas, valóságos kalapos gombák alakjában tűnnek fel Kamerun nyirkos erdőségeiben.

A Capritermes katonái fejükön dugóhúzószerű képletet hordanak, mások, mint a Rhinotermesek, pedig valóságos ormányt.

Az Eutermes saltans Wasm. hatalmas állkapcsú katonáin megfigyelték, hogy a fészek bejáratánál tartózkodnak, veszély esetén állkapcsukat hirtelen szétnyitják, s ezzel sajátságos hangokat hallatva figyelmessé teszik a fészek lakosságát. Aztán kinyitott állkapcsukat a földre szegezve hátrafelé pöckölik testüket, ami igen komikus látvány.

Escherich igen érdekes megfigyeléseket tett a termitákon. Megfigyelte azok építkezését. A T. Redemanni, szerinte, teljesen tervszerűen épít. Először elkészítik a vázat, amely szellőztető kéményekből áll. Később kitöltik ennek hézagait s utoljára építik fel a falakat, amelyeket nagy gonddal kisimítanak.

A Drepanotermeseknél megfigyelték, hogyan szabályozza az egyének számát. Ha a nimfák száma meghaladja a mértéket, akkor a felesleges egyéneket külön erre a célra készített kamrákba toloncolják, lábaikat levágják, hogy túlságos sok mozgással le ne soványodjanak, aztán lassan megeszik őket.

A Termes natalensis Sj. és bellicosus Sm. Afrika legnagyobb termeszei közé tartoznak. Királynőjük eléri a 10–12 cm-t, a katonák a 10–14 mm-t, sárgásbarnák.