50. család: Laposorrú ormányosok (Anthribidae)

Az ormányos-alakúak legegyszerűbb és talán legősibb családját a laposorrú ormányosok képezik, ezek feje rövid és széles ormánnyá alakult, melyet nem választ el harántbarázda a homloktól. A tapogatók fonalformák, az alsóállkapocs tapogatója négyízes, az alsóajaké háromízes, a széles felsőállkapcsok töve fogazott. A végük felé némelykor megvastagodó csápok tizenegyízesek és trópusi fajoknál sokszor a testnél sokkal hosszabbak, úgy hogy azoknak cincérkülsőt adnak. A laposorrú ormányosokat fák kérgén, taplógombákon vagy virágzó bokrokon találjuk.

Legfeltünőbb a hókás laposorrú ormányos (Platystomus albinus L.), hazánk hegyvidékének lakója, egy barna bogár, fehér fejjel, mellvéggel, potrohhal és fehér foltos szárnyfedőkkel. A hím csápja a testvégen túl terjed, a nőstényé féltest hosszúságú. Virágzó bokrokon nem ritka a tömzsi laposorrú ormányos (Anthribus variegatus Fourcr.), ez fekete, barnafoltos szárnyfedőkkel. Amíg a bogár a virágokat túrja, addig lárvája a pajzstetvek petéit, lárváit pusztítja. Nálunk főleg az akácfapajzstetűt, másutt a fenyőtetűt Physokermes abietis Mod. szedi ráncba. Az öves laposorrú ormányos (Anthribus fasciatus Forst.) a hegyi jávorfa és gyertyánfa pajzstetűjét pusztítja.

Hókás laposorrú ormányos (

Hókás laposorrú ormányos (Platystomus albinus L.).

Ezeken a hasznos laposorrú ormányosokon kívül olyanokat is ismerünk, amelyek magvakban fejlődnek és így alkalomadtán kártékonyakká válnak. Ilyen a kávébogár (Araeocerus fasciculatus Deg.), melynek hazája állítólag India, de most már minden tropikus tájon elterjedt, sőt minduntalan behurcolják Németország és az Egyesült-Államok kereskedelmi gócpontjaiba. Meleg időben eleven, jól repül, gyorsan szalad és 2–3 cm magasra ugrik. Táplálékául kemény magvak szolgálnak, amelyekbe befurakodik és melyekben lárvája is található. A kávészemeket, melyekből a jobb fajtákat előnyben részesíti, teljesen kirágja, úgy hogy a burkot csak morzsás anyag tölti ki. Hasonló módon rágja ki a kakaószemet, a gyapotmag tokját, a pálmák magvát, szerecsendiót, gyömbér gyökerét, szárított gyümölcsöt, sőt még a mérges Strychnos-magvakat is.