1. ALREND: Polydesmoidea

A Polydesmoideák a legtöbb esetben szalagszerűen megnyúlt, háthasi irányban lapított állatok, melyeknek 20, ritkábban csak 19 törzsszelvényük van. A törzsszelvényeken elálló oldalélek vannak. Valamennyien vakok. A hímnek a hetedik szelvényen az elülső lábpárjuk a párzóláb, amely az ondó felvételére egy mély barázdával van ellátva.

Lapos ezerlábú (

Lapos ezerlábú (Polydesmus complanatus L.).

A Polydesmidae-család legismertebb európai faja a lapos ezerlábú (Polydesmus complanatus L.), amely Németországban számos helyen, például Bonnban, az alsó Neckar-völgyben, Hamburgban, Sziléziában gyakori és ugyanígy előfordul Dániában, Franciaországban, Svédországban, Svájcban, Magyarországon, sőt az Azorokon is. Ez a vörösesszürke, mintegy 24 mm hosszú ezerlábú, kövek és korhadó levelek alatt él; némelykor odvas fűzfákban egész társaságban található együtt, mert ezeket szívesen használja téli szállásul. A párzás igen benső, gyakran 48 óránál is tovább tart, miközben a hím a nőstényt a hasoldalról lábaival átfogja. Egy hónap mulva a nőstény a földből művészies, harangalakú fészket épít, mégpedig kövekre, levelekre, vagy fadarabokra, mint szilárd aljazatra. Vom Rathnak alkalma volt a fészek keletkezésének minden részletét megfigyelni. A nőstény először összegörbülve, úgyhogy a feje a farki végét éri, egy helyben folytonosan körben forog, amíg köröskörül egy kis körsánc torlódik fel a földből, amely a hozzákevert mirigynedvtől nemsokára bizonyos szilárdságot nyer. Amikor a földsánc néhány milliméter magas lett, akkor a nőstény testének elülső részét a körsánc belseje felé hajtja és petéi egymásután jönnek elő a törzsön elől lévő nyílásokból. Körülbelül ötnegyedóra mulva lerakta összes petéit, amelyek gyűrűalakban helyezkednek el és ragadós anyag tartja össze őket. Ekkor a nőstény folytatja a fészeképítést és a földsáncot egy harangalakú építménnyé magasítja, amelyet egy 3 mm magas, csúcsán nyílással bíró csővel tetéz be, hogy levegő juthasson a fészekharang belsejében lévő petékhez.

A forró égöv és részben a subtrópusok alatt van az Orthomorpha (Paradesmus) gracilis C. K. hazája, azé az ezerlábúé, amelynek védőnedvében a mérges kéksavat találták, mint arról fentebb volt szó. Újabban ezt az ezerlábút, nyilván exotikus növényekkel üvegházakba is behurcolták, így például Karlsruhéban találták, ahol a kastélykertben egy komposthalom korhadó növényei elegendő táplálékot és meleget nyujtottak neki, hogy a téli évszakot a szabadban húzza ki. Egyébként ezt az állatot már Budapesten is észlelték a Margitszigeten.