TARTALOMM

Mantinea

Mantineia, igen nevezetes, már Homerustól (Il. 2, 607) is említett város; Arcadia keleti részén az Ophis folyócska mellett, az Anchisia hegységtől és Orchomenus városától Délre, Tegeától Északra feküdt egy síkságban. A perzsa háborúk idejéig nem volt tulajdonképen város, hanem öt, a síkság különböző részein fekvő, politikailag egyesült községből állott; lakói nemsokára a perzsa háboruk befejezte után az argosiak tanácsára új várost alapítottak, melyet jól megerősítettek. Kr. e. 385-ben Agesipolis spartai király elpusztította, de a leuctrai csata után megint fölépült. Fekvésénél fogva télen nagyon hideg, nyáron nagyon meleg, általában egészségtelen hely volt, mert a várost mocsarak környezték. Színházának romjai még megvannak, főbb útainak iránya is még fölismerhető (ma Paleopoli név alatt ismeretes). Később M.-nak a macedoniai Antigonus neve után Antigonea volt a neve; Hadrianus alatt, ki ott nagyszerű Antinous-templomot építtetett, visszakapta régi nevét. Ismeretes M. arról a győzelemről, melyet a spartaiak Kr. előtt 418-ban az argosiak és velük szövetkezett mantineaiak fölött arattak (Thuc. 5, 72 sk.), de még ismertebb Epaminondas győzelméről (az 518. á. a két ellenfél állását és mozgását tünteti föl) és haláláról (Kr. e. 362); Epaminondas síremléke a város közelében volt. Az összes arcadiai városok fölött való főhatalmat a spartaiak vették el a mantineaiaktól. Thuc. 5, 29. Xen. Hell. 5, 2. Az achajai szövetség idején (Kr. e. 222) Aratus nagyon megfenyíté M.-t, sőt a legkiválóbb polgárokat, a kik Spartához szítottak, ki is végeztette vagy eladatta. Pol. 2, 57. 62. Plut. Arat. 45.

K. B.

518. A Mantinea mellett (362-ben) lefolyt csata tervrajza.<br/>A thebaei és thessaliai lovasság; B thebaei hopliták támadó szárnya; C arcadiabeliek; D euboeabeliek és locrisbeliek; E argolisbeliek; F lovasság és könnyü fegyverzetüek; G zsoldosok, hopliták és lovasok a dombokon; a lovasság; b mantineabeliek és elisbeliek; c lacedaemoniak; d elisbeliek és achajabeliek; e athenaei gyalogság; f elisi lovasság. F legyőzi a–t és a felé szorítja, mely állásából a sikerrel megtámadja a dombokon elhelyezett G szakaszokat, j a győztes F lovasság állása, melyben e–t támadja, ennek azonban f siet a segítségére.

518. A Mantinea mellett (362-ben) lefolyt csata tervrajza.
A thebaei és thessaliai lovasság; B thebaei hopliták támadó szárnya; C arcadiabeliek; D euboeabeliek és locrisbeliek; E argolisbeliek; F lovasság és könnyü fegyverzetüek; G zsoldosok, hopliták és lovasok a dombokon; a lovasság; b mantineabeliek és elisbeliek; c lacedaemoniak; d elisbeliek és achajabeliek; e athenaei gyalogság; f elisi lovasság. F legyőzi a–t és a felé szorítja, mely állásából a sikerrel megtámadja a dombokon elhelyezett G szakaszokat, j a győztes F lovasság állása, melyben e–t támadja, ennek azonban f siet a segítségére.