Kezdőlap

Ajtai K(ovács) Albert,

nyomdatulajdonos, Ajtai K. Sándor egyetemi tanár testvér-bátyja, szül. 1838. márcz. 8-án Kolozsvárt, hol atyja könyvkötő-mester volt; a gymnasium alsó osztályaiban járt szülővárosában, de atyja mesterségre fogta s 1854-ben vándorutján meglátogatta Berlint, hol másfél évig időzött, Zürichet és Stuttgartot; négy év mulva haza tért és atyja mellett folytatta mesterségét. 1865-ben elment Párisba, itt másfél évig dolgozott és a magyar egylet titkára volt. 1868-ban Budapesten műkönyvkötészetet nyitott, de egy év mulva haza tért. 1871-ben a kolozsvári M. Polgárhoz szerződtetett correctornak és a lyceumi nyomdának is vezetője volt. 1882-ben saját nyomdát alapított, melynek jelenleg is tulajdonosa s a Kolozsvár cz. napilap kiadója.

Tárczákat fordított németből és francziából Alpha és jegy alatt a M. Polgárba. Jules Verne: Egy dráma a légben cz. beszélyét (K. Papp Miklós által kiadott 100 elbeszélésben) és Jules Claretie egy novelláját (M. Polgár Nagy-Naptárában 1875) fordította. A kolozsvári nemzeti szinház számára lefordított francziából Egy színésznő férje cz. bóhozatot, Offenbach egy operettjét Utazás a holdba, és Lajoska 3 felv. vígjátékot.

Munkája: Jules Verne: Három orosz és három angol kalandjai. Ford. francziából. Kolozsvár, 1874. (Előbb a M. Polgár tárczájában)

Szerkesztette a Magyar Polgárt 1882 febr. 26-tól 1886. decz. 23-ig, mikor a lap megszünt.

Önéletrajzi adatok.