Kezdőlap

Berger János (Ev.),

hittudor, esztergom-főegyházmegyei áldozópap és egyetemi r. tanár, a vaskoronarend lovagja, szül. 1841. nov. 23. Budapesten, a hét gymn. osztályt Pesten (1854-61.), a nyolczadikat mint növendék pap Nagyszombatban végezte; mire Bécsbe a Pázmán-intézetbe küldetett és a cs. egyetemen (1862-69.) hittudományi tanulmányait befejezte; misés pappá szenteltetett 1866. júl. 26. és Udvardon káplánkodott; 1867-ben Esztergomba helyezték át, mint theol. tanár-helyettest; időközben a bécsi egyetemen hittudori oklevelet szerzett; 1874 óta a budapesti egyetem theologiai karában az ó-szövetségi tudományok és értelmezéstan, a szentirás magyarázat s a héber nyelv. ny. r. tanára. 1880-81-ben az egyetem rectora volt; ekkor nyerte a III. oszt. vaskoronarendet. 1883-ban pedig a jog- és államtudományi karnál a kanonjogtudori szigorlatoknál primásérseki biztos és vizsgáló lett.

Fiatalabb korában a szépirodalommal is foglalkozott és magyar sőt görög költeményeken kivül különféle ünnepélyes alkalmakra magyar és latin ódákat is irt; egy négy felv. drámája pedig növendékpap korában a convictus rectora tiszteletére a nagyszombati városi szinpadon előadatott. Esztergomban Majer István alapító s elnök alatt a Korkérdések s Ismeretterjesztő Népiratok kiadásával foglalkozott (1868-69.) és az ottani Irodalmi egyletnek titkára volt. Vegyes tárgyú czikkei a Pesti Hirnökben, Magyar Sionban és a Religióban jelentek meg.

Munkái:

1. Beszéd az 1876-77. évi tanszaknak a budapesti kir. magy. tudományegyetemnél szept. 10. történt ünnepélyes megnyitáskor. Bpest, 1876.

2. Rectori székfoglaló beszéd, egyúttal értekezés a józan egy bölcsészetnek az ösztudomány jelen állása, igényei s szükségleteihez mért mielőbbi üdvös construálása iránti általános mozgalmak s előkészületekről, valamint az ezek körüli nehézségekről. U. ott, 1880. (Acta Reg. Scient. Univ. Hung. I.)

3. Az ösztudomány jelen állása az ebből folyó tanulságok és jövőben feladatteljes teendőink. Beszéd, melyet a budapesti kir. m. tud. egyetem ujjáalakításának CI. évében 1881. évi máj. 13. tartott. U. ott, 1881. (Acta Reg. Scient. Univers. Hung. II.)

4. Beszéd, melylyel rectori székéről lelépett, egyszersmind a tudományegyetem története az 1880-81. tanévben. U. ott, 1881. (Acta Reg. Scient. Univ. Hung. 1.)

Autographált előadásai, számszerint tiz, tanítványai körében ismertek.

Kéziratban: Tractatus de virtutibus cardinalibus, in spectatis et in relatione ad virtutes theologicas. (25 iv), Az amerikai rendszer történelmi, egyházjogi s egyházpolitikai megvilágításban (20 ív).

Schematismus Strigoniensis 1888.

Budapesti kir. m. tud. egyetem Almanachja 1890. és önéletrajzi adatok.