Kezdőlap

Boleszny Antal,

orsovai plébános, szül. 1828. máj. 31. Nagy-Becskereken Torontálmegyében; Brajjer Ferencz piarista oktatása mellett a gymnasium első és második osztályából a magánvizsgálatot az 1842. szünidőkben Temesvárott letette s a harmadik osztályt ugyanott, a negyediket Szegeden, az ötödik és hatodikat Temesvárott folytatta, hol a bölcseleti tanfolyamot is végezte. A szabadságharczban mint hadnagy vett részt és Boros-Jenőn tette le a fegyvert. A besoroztatás elől menekülendő Temesvárott a theologusok közé iratkozott be. 1852. júl. 16. misés pappá szenteltetett; mint segédlelkész több helyen működött. 1856-ban a nagy-kikindai r. kath. elemi főiskolához igazgatóvá és ugyanoda, valamint az ujonnan életbe léptetett reáliskolába hittanárrá neveztetett ki. 1862-ben orsovai plébános lett, hol jelenleg is működik. Beutazta az osztrák tartományokat és Bajorországot, Szerbiát, Bolgárországot és Romániát.

Az irodalommal 1856-ban kezdett foglalkozni, mint a Magyar Néplap és Religio levelezője s külmunkatársa; irt a Szépirodalmi Közlönybe (1858) és a temesvári Delejtűbe is, hol Rövid utijegyzetek cz. aldunai utazását közölte; mint orsovai plébános az aradi Alföldnek (20 évig) volt munkatársa s az Idők Tanújának, Magyar Államnak levelezője; a Temesi Lapok hasábjain a közjogi kérdéseket fejtegette és közölte történeti kutatásait; az Ujvidék cz. lapban Utazási vázlatok az Aldunáról cz. alatt történeti közleményeket irt a Drenkova és Lompalánkáig elterülő Alduna vidékéről a rómaiak korától napjainkig. A délmagyarországi tört. és rég. társulat 1872-ben Temesvárott megalakulván, annak választmányi tagja lett és az Értesítőbe gyakran irt történeti közleményeket, úgy szintén a Tört. Adattárba (1873.) és a M. Orv. és Term. Munkálataiba (XVI. k.)

Munkái:

1. Kézikönyv az Al-Dunán, Szerbország- és Bolgárországban utazók számára. Orsova, 1870. (Első magyar könyv, mely a Határőrvidék területén megjelent. Németűl is kiadták.)

2. Die Donau-Katarakte, Veteranische Höhle und Festung Peth. U. ott, 1874.

3. Széchenyi munkálatai az Aldunán, tekintettel a Dunagőzhajózás és a Széchenyi-ut történetére. Temesvár, 1878. (Ugyanez németűl is. U. ott, 1878.)

4. A magyar szent korona Orsova melletti elásatása 1849-ben és megtalálára 1853-ban. U. ott, 1889.

Petrik Könyvészete és Bibliogr.

Figyelő XVIII. 1885. (dr. Hamary D.)

Összetartás 1885. 13. sz. (Albreczt-Lorencz J.)

Shematismus Csanadiensis.

Corvina 1890. 12. sz.