Kezdőlap

Daróczi Vilmos,

hirlapiró, szül. 1836. ápr. Király-Daróczon Szatmármegyében földmivelő zsidó szülőktől; 18 éves koráig a gazdaság körül foglalkozott, midőn 1854-ben Prágába ment, hol dr. Balling Károly tanár vegytani előadásait hallgatta s a szesz-, czukor- és sörgyártásban képezte ki magát; a három évi tanfolyamot 1857. júl. 31. befejezve, hazatért és a szeszgyártást itthon folytatta. Atyja birtokán és más bérleteken Közép-Szolnokmegyében és egyebütt gazdálkodva, különösen a dohánytermelést tanulmányozta. A dohánykiviteli nagykereskedők unszolására 1877. január Budapestre költözött, hol azóta a dohánytermelés előmozdításán s a külkiviteli kereskedés föllendítésén buzgólkodik; évenként 20-25 ezer métermázsa dohányt vásárolt és szállított be a kereskedőczég számára; azt a budapesti raktárakban kezelte s a válogatásnak minden eljárását végezte.

1884. febr. 16 alapította a Magyar Dohány cz. ujságot, mely úttörője az okszerű dohánytermelésnek és melyet mai napig szerkeszt, sőt a lap nagy részét maga irja. Ezenkivül számos czikkeket és értekezést irt az Egyetértésbe, Pesti Naplóba, Nemzetbe és a Pester Lloydba a dohánytermelés és kereskedés időszaki kérdéseiről.

Munkája: A dohány Magyarországban. A párisi 1889. évi világkiállítás alkalmából tartott nemzetközi gazdakongreszszus számára, a magyar országos gazdasági egyesület megbizásából. Budapest, 1890.

M. Könyvészet 1890, és önéletrajzi adatok.