Kezdőlap

Dávidházy János,

kabai ev. ref. lelkész és a debreczeni egyházmegye esperese; D. Sámuel ev. ref. lelkész és Zilahi Mária fia, szül. 1842. máj. 22. Gyomán Békésmegyében; az I. és II. gymnasiumi osztályt Hódmezővásárhelyt, a többit a debreczeni főiskolában végezte; az érettségi vizsgát 1859-ben a nagyváradi kir. gymnasiumban tette le, mivel ez időben a debreczeni gymnasiumtól a nyilvánossági jog meg volt vonva; ugyancsak Debreczenben hallgatta a theologiai tanfolyam négy évét. 1863 tavaszán a kabai egyháztanács rektorúl hivta meg s itt három évet töltött. Ezután külföldre ment és a zürichi egyetemen hallgatott theologiát. Hazajövén, 1867 májusban segédlelkész lett Csatáron a bihari egyházmegyében és még azon évben a pocsalyi egyház hivta meg rendes lelkésznek. 1884-ben Kabára választatott meg lelkészűl. Egyházmegyéje már lelkészkedése harmadik évében jegyzőjévé s 1880-ban esperessé választotta meg.

Irt czikkeket a Révész Imre Figyelmezőjébe (1873. Miért üresek a templomok s mi következik ebből?), a debreczeni Evangyéliumi Protestans Lapba (1876. A lelkészi hivatal, 1878. A lelkészi stóla, Egy pár észrevétel sat. Bekes álnév alatt); több czikket irt a Debreczeni Protestáns Lapba D-y-s betűk alatt, (1887. Egyházi és világi elem, Egyháztanács és egyházközségi közgyűlés, Vadhajtások az ev. ref. egyház élőfáján, 1888. Néhány őszinte szó a vadházasság ügyében, A családkönyvek kérdéséhez, 1889. Utóhangok sat. 1890. Ujévi gondolatok.)

Munkája: A lelkipásztor teendői a presbyteriumban és az egyházi vagyon ügyéhez tartozó nyomtatványok kezelése körül. Debreczen, 1889. (Kiadta Csiky Lajos, debreczeni ev. ref. theologiai tanár, főként hittanhallgató tanítványai használatára. Ism. Debreczeni Prot. Lap.)

Szerkesztette az egyházmegyei jegyzőkönyveket 1869-től 1880-ig.

Az espereskedése idején szerkesztett jegyzőkönyvekben vannak esperesi jelentései.

Kéziratban vannak sajtó alá elkészítve egyházi beszédei s imádságai.

Dömény József, Zsinati Emlékkönyv.

M. Könyvészet 1889. és Csiky Lajos szives közlése.