Kezdőlap

Király Ernő,

ág. ev. lyceumi tanár, barcsfai K. József Pál lyceumi tanár-író és Lukács Zsuzsána fia, született 1855. mácz. 12. Sopronban; középiskolát szülővárosában végezte, az egyetemet Bécsben és Budapesten, előbb a jogi, majd a bölcseleti fakultást. Közben egy évig az országos protestáns árvaházban mint kisegítő, 1875-82-ig bernátfalvi és földvári Földváry Miklósnak Elemér és Tibor fiai mellett mint nevelő nyert alkalmazást, mit 1878-ban három hóra Bosznia occupatiójában tartalékos hadnagy minőségében való részvétele szakított félbe. Növendékeivel 1879-ben Felső-Magyarországot, 1881-ben Németországot utazta be. 1885-ben választatott meg Selmeczbányára tanárnak, hol jelenleg is működik.

Czikkei az Országos Középiskolai Tanáregyesület Közlönyében (1887-88. A világtörténelem az érettségi vizsgálaton); a selmeczbányai ág. hitv. ev. lyceum Értesítőjében (1896. A lyceum máj. 9. millenniumi ünnepélyén tartott beszéde); a Selmeczbányai Hetilapban (1897. Középoktatásunk a jövőben, Breznyik János, Szobor vagy emlékkő; több helyi érdekű, iskolai, társadalmi czikk és tárzca.)

Munkái:

1. Világtörténelem Augustustól napjainkig Magyarország történelmével kapcsolatosan tárgyalva. Vázlat Mangold gymnasiumi világtörténelméhez az V-VIII. osztály számára. Selmeczbánya, 1894. Két füzet.

2. A selmeczbányai ág. hitv. ev. kerületi lyceum története. Breznyik Jánosnak «A selmeczbányai ág. hitv. ev. egyház és lyceum története» cz. műve alapján kivonatosan összeállították és 1889-1896. évig kiegészítették Hlavacsek András és ... U. ott, 1896.

Önéletrajzi adatok.