Kezdőlap

Király (Szathmáry) György,

Borsod megye törvényszékének tagja; külföldi egyetemeken tanult és több ideig tartózkodott Angolországban, hol különösen a méhészetre fordította figyelmét.

Munkái:

1. Anglia méhes kert, mely a méhekkel való bánásnak mesterségét és titkait szemünk elejébe terjeszti. Azokat, melyeket a régi és új írók e dolgokrúl írtak; megjobbítva, rövid summába foglalja és a méhkasok elkészítésének egy új és igen hasznos módjával együtt, a méhes gazdáknak eddig feltalált minden módoknál hasznosabb kevesebb költségű és fáradságú rendet nyújt, melyet kiadott angliai nyelven Gedde János és helyben hagyott a London-béli királyi tudós-társaság 1721-ben, most pedig német nyelvből ... magyar nyelvre fordított s maga különös jegyzésével is megnagyobbított. Eger, 1759. Három táblával. (2. kiadás. U. ott, 1768, 4 képpel, 3. k. 1781. Négy réznyom. táblával. U. ott.)

2. A barmokról Ausztriában tett rendelések, melyek az 1729. és 1730. eszt. uralkodott marha döginek alkalmatosságával az uraságok majorosainak béadott tudósításokbúl szedegettettek és mind a megoltalmazásra, mind a gyógyításra készítettek s uraságok s jobbágyoknak hasznokra az ez után magát kiüthető dögnek alkalmatosságával; véle leendő élésre, az felséges fejedelmi méltóság tisztviselői által, már harmadízben kibocsájtattak. Nyomtattattak pedig Bécsben 1753. eszt., most pedig német nyelvből ... által a magyar gazdák hasznokra magyar nyelvre fordíttattak s maga különös jegyzéseivel is megnagyobbítattak. Eger, 1760.

Szinnyei Könyvészete.