Kezdőlap

Király János (királyfalvi),

hirlapíró és szerkesztő, szül. 1824-ben Újvidéken (Bácsm.); középiskoláinak elvégzése után 1848-ban Perczel Mór hadseregében mozgósított önkéntes kapitány lett; 1849-ben a péterváradi helyőrségben Kiss Pál parancsnoksága alatt egész a capitulatióig (szept. 5.) honvéd százados volt. A szabadságharcz után hosszabb ideig bujdosott; majd Pestre került és itt nyelvtanítással foglalkozott. 1860-ban megalapította a Pesti Hölgy Divatlapot, mely a magyar kiadással egyidejűleg németül is megjelent; e lapnak első főmunkatársa volt Bródy Zsigmond; 1873. októberben átalakította Budapesti Bazárrá, melyet jelenleg is szerkeszt.

Czikkei legnagyobbrészt lapjaiban jelentek meg, írt a Vasárnapi Ujságba is K...ly J...s jegygyel (1857. Horváth János püspök életrajza, Körmöczbányai vár, Zólyomi vár, Pőstyéni fürdő, Istvánffy Miklós, Váczi székesegyház, 1859. Szepes vára, mind rajzzal.)

Munkája: A takarékos háztartás, vagy alapos és biztos tanácsadó hölgyeknek mindennemű öltözékeinek önkezű elkészítésére, annak megtakarításában és tisztán tartásában; továbbá: az ügyes ruhatisztító és festő útmutatást ad miként kell a ruhából mindenféle piszkot vagy pecsétet könnyű módon kivenni és végül az illatszerész sat. Pest, 1860. 32 nagy mintán 231 rajzzal. (2. kiadás; az első kiadás: Alapos útmutató és hasznos kézikönyv nők számára a ruharajzhoz és annak tökéletes elkészítéséhez. Tíz használható nagy mintarajzzal. Pest, 1858. cz. Ugyanez németül: U. ott, 1858.)

Szerkesztette 1873-75-ig a Magyar Regénycsarnokot; kiadta 1889. jan. 1-től 1890. decz. végeig a Divat-Tükör cz. női divatlapot; több regényt és képet is adott ki.

Szinnyei Könyvészete és önéletrajzi adatok.