Kezdőlap

Kiss Gyula,

jogi doktor, ügyvéd, K. Zsigmond városi alkapitány és Bihary Ágnes ev. ref. vallású szülők fia, szül. 1864. ápr. 28. Komáromban; gymnasiumi tanulmányait szülővárosában kezdette s Pápán fejezte be. A jogi pályára lépvén, 1892-ben a budapesti egyetemen jogi doktorrá avatták és 1893-ban ügyvéd lett. Azóta Komáromban ügyvédi gyakorlatot folytat.

Először Tarczy Lajos pápai tanár 50 éves tanári jubileumára írt ódájával tűnt fel (1880. decz.), mely az ünnepélyen elszavaltatott. Bocsor István ötven éves tanári jubileumára, a komáromi Jókai-ház emléktáblájának leleplezésére a Beőthy Zsigmond 50 éves írói jubileumára is írt alkalmi költeményeket. Első verse 1880. decz. jelent meg a Pápai Lapokban és a 80-as években sürűn jelentek meg költeményei a Komáromi Lapokban és a Pápai Lapokban; az Ország-Világ, Képes Családi Lapok és a Vasárnapi Ujság is hozták verseit. Humorisztikus költeményeivel és tárczáival munkatársa volt az Urambátyámnak és Bolond Istóknak. A Komáromi Lapoknak kezdettől fogva belső munkatársa volt (Kárpáthy Zoltán névvel is: költemények, társadalmi czikkek, tárczák.) Vallási költeményei, zsoltár-átdolgozásai az újonnan készülendő prot. egyházi énekes könyv tervezetébe is felvétettek.

Munkája: Költemények. Komárom, 1890. (Ismert. Vasárnapi Ujság 1891. 15 sz., Fővárosi Lapok, Komáromi Lapok 13. sz. Erdélyi Pál sat.)

Szerkeszti a Komáromi Lapokat 1897 eleje óta.

Komáromi Lapok 1890. 33. sz.

Corvina 1897. 23. sz. és önéletrajzi adatok.