Kezdőlap

Kiss József,

theologiai doktor, kórházigazgató s közgyám, szül. 1840. márcz. 3. Szegeden (Csongrádm.), hol atyja K. József szappangyáros és sertéskereskedő volt; a pesti kegyesrendieknél végezvén a gymnasiumot, 1855-ben a váczi egyházmegye papnövendékei közé lépett és a pesti központi papnevelőintézetbe küldetett egyetemi tanulmányainak folytatására. Ennek végeztével a váczi püspöki lyceumban nevezték ki az egyházjogi s történelmi tanulmányok rendes tanárává s theologiai doktorrá avatták. Hét év mulva betegeskedése miatt megvált az egyházi s tanári pályától, a gazdálkodásra lépett és Vácz politikai s közgazdasági életében tevékeny részt vett. A Vácz polgárai által fölajánlott kórházigazatói s közgyámi állást elfogata s ezen hivatalaiban működik jelenleg is.

Czikkeket írt a Váczvidéki Lapba (1873-75. ezen lapban kifejtett irodalmi munkáságáért arany tollal tisztelték meg), a Kőrösi László által szerkesztett Esztergom és Vidékébe (1879-től, melyben a Propyleumok cz. czikksorozata keltett figyelmet) és a Váczi Közlönybe (1879.)

Szerkeszti a Váczi Hirlapot 1893 óta s a lapnak nagyobb részét maga írja, a Nemzetgazdasági Szemle s Magyar Borász melléklapjaival együtt.

Önéletrajzi adatok.