Kezdőlap

Korcsek Zsigmond,

ág. ev. lelkész és igazgató-tanító, előbbeninek unokája, K. Frigyes Vilmos szintén lelkész és Geduly Teréziának (G. Lajos superintendes nővérének) fia, szül. 1835. jún. 4. Abelován (Nógrádm.), iskoláit Losonczon, Rozsnyón és Pozsonyban végezte. Theologiai tanulmáynainak befejeztével letette a candidátusi vizsgát és 1856. máj. 1. Pozsonyban vállalt állást az ág. ev. népiskolánál, mely minőségben 41 évig működött. Az 50-es és 60-as években ő volt az egyedüli tanító Pozsonyban, ki a leánynevelőintézetekben a magyar nyelv tanításával foglalkozott. Harmincz éves korában mint a pozsonyi evang. iskolák conrektora, beválasztatott a városi képviselőtestületbe is. 1871-ben a pozsonyi tanítóképző igazgató-tanácsának tagja, 1872-ben a pozsonyi városi tanítóegylet elnöke lett és 1875-től az ottani ipartanítónőképző-intézetben a magyar és német nyelv tanára volt nyolcz évig, az iskola megszüntetéseig. A pozsonyi ág. ev. népiskolák igazgatója, az állami tanítónőképző gondnoka, a pozsonyvárosi esperességi tanítóegyesület elnöke, a dunáninneni ágost. ev. egyházkerület tanügyi bizottságának előadója volt. 1897. szept. 1. nyugalomba vonult, de továbbra is mint a pozsonyi állami felsőbb leányiskola s a képző gyakorló iskolájának hitoktatója, a pozsonyi egyházközség levéltárnoka s a dunáninneni ágost. evang. egyházkerület jegyzője működik.

A dunáninneni ágost ev. egyházkerület közgyűléseinek 1873-1893. és 1895. Jegyzőkönyveiben statisztikai munkálatai vannak.

Munkái:

1. Lehr- és Lesebuch für die zweite Klasse evangelischer Elementar-Schulen. Pressburg, 1862.

2. Kurzgefasste Reformations-Geschichte zur Gebrauche für evangelische Volksschulen in Ungarn. Mit 8 Illustrationen nach Cranach, Koch, Werner und Anderen. U. ott, 1873. (2. kiadás. U. ott, 1889., 3. k. U. ott, 1898.)

3. Kurzgefasste Bibelkunde zur Gebrauche evangelischer Volksschulen bearbeitet. U. ott, 1883. (2. kiadás U. ott, 1896.)

Vaday József, Magyar tanférfiak és tanítónők ezredéves Albuma. Békés-Csaba, 1896. fénynyom. arczk. és önéletrajzi adatok.