Kezdőlap

Kossaczky Arnold,

jogi doktor, megyei tiszti ügyész, K. Károly megyei aljegyző és vitalisfalvai Vitalis Mária fia, szül. 1855. szeptember 9-én P.-Szelestyénben (Hontm.); a selmeczbányai lyceumban végezte középiskoláit 1873-ban és azon év szept. a budapesti egyetemen joghallgatónak iratkozott be s a négy év végeztével, a joggyakorlatot ügyévédi irodákban Budapesten töltötte el. 1880. máj. 20. jogi doktori s 1881. jún. 21. ügyvédi oklevelet nyert. Budapesten ügyvédkedett. 1894. júl. Nógrádmegye tiszti ügyészévé megválasztatván, B.-Gyarmatra tette át lakását, hol azóta lakik. Zenével is foglalkozik és Hulló csillag cz. több zenedarabot írt és adott ki.

Czikkei: az Ügyvédek Lapjában, a Losoncz és Vidékében (Renan, Marcus Aurelius ism.), a Nógrádi Lapok és Honti Hiradóban (1898. 6. sz. Az én városom és még vlami; továbbá: A csók ethnographiája, A husvét kérdése, A kereszténység I. és II. századában, Péter és Pál napja, A társadalmi élet és a vallás, M. Guyan után, Márton lúdja, Egy régi lap vármegyénkről, A német professorok Magyarországról, A diák életből, Horváth Danó mint presbyter, Egy régi kalendarium, A keresztyénség és a feltámadás eszméje, Martinovics sat. 1895. óta a lap főmunkatársa és vezérczikkírója).

Munkái:

1. A kereszténység eredetének története. Renan után ford. Szent Pál. Balassa-Gyarmat, 1897.

2. Antikrisztus. Renan után ford. U. ott, 1899. (Sajtó alatt).

Renan munkájának többi részei: Az evangyéliomok, A keresztyén egyház, Marcus Aurelisu, Az antik világ vége (sajtó alá rendezve).

Lefordította olaszból Benvenuto Cellini életrajzát. Machiavelli Miklósnak Il Principe cz. munkáját; Thierry Amadénak Histoire des Gaulois és Histoire dela Gaule cz. műveit.

Magyar Hirlap 1897. 80. sz. és önéletrajzi adatok.