Kezdőlap

Kovách Albert (szászi),

nyug. gazdatiszt, K. Ignácz törvényszéki biró és írónak unokaöcscse, született 1828-ban Oláh-Sztamorán (Temesm.), hol atyja K. Teofil ágost. evang. theologiát végzett körjegyző volt; Kovách középiskolai tanulmányait Nagy-Becskereken és Losonczon, a jogot ugyanitt végezte; mint patvarista Okolicsányi Miksa nógrádmegyei szolgabiró mellett működött; onnét 1848-ban szüleivel Nemes-Csépára (Jász-Nagy-Kun-Szolnokm.) kiváltott zálogbirtokukra költözött. A szabadságharcz alatt, előbb mint nemzetőr a ráczok ellen Temerinbe, utóbb Pestre ment és beállott honvéd tüzérnek, végre mint komáromi capituláns haza került Csépára. Azután gazdatiszt volt 16 évig a Coburg-Koháry herczeg uradalmaiban. Atyja halála után nyugalomba lépett és 1869 óta postamester Csépán és a csépai egyesült protestáns egyesületnek főfelügyelője. Az 1885. budapesti általános országos kiállításon közreműködéseért elismerő okiratot nyert.

Az 1876-ban Rómer Flóris jelenlétében P.-Istvánházán eszközölt halomásás alkalmával alkult tisza-zugi régészeti magán-társaság titkára s ez ideig eszközölt ásatásokról 28 jegyzőkönyvet, a múzeumunknak rajzokkal ellátott naplót és albumot szerkesztett és miután a múzeumuk tárgyai a m. n. múzeumba helyeztettek el, a naplójuk és leltáruk másolatai szintén ide küldettek. Czikkei s közlései a M. Nyelvőrben (1872. Gyermekjátékok, 1873. A kettős betűk egyszerűsítéséről, Gazdasági műszók. 1874. Ruhanevek, Vizi madarak nevei, 1876. Család és gúnynevek. 1880. Helynevek és az 1873-74., 1880. évf. Mesterműszók. Régészeti czikkei s közleményei a tisza-zúgi társaság működéséről a Nemzeti Hirlapban (1876. 288. szám, P.-Istvánházi halomásásról; ugyanerről a Pesti Naplóban 263. sz. és a Vasárnapi Ujságban); az Arch. Értesítőben (1893-95. A tisza-zugi régiségekről, A tisza-zugi lovs-sírokról, Őskori arany karika.)

Kéziratban Tisza-Zugi keramika, rajzokkal; Tisza-Zugi ásatások csoportosítása, rajz.; Lóval és ló nélkül eltemtetett sírokról, rajz.; Czompód-hati urna-temető, rajz.; A magyarok eredete a babiloni torony építésétől kezdve chronologiai táblázatokban; Árpád ezredéves családfája; Nemes-Csépa kuriális helység családfája; Árpád honfoglaló hadainak hadjárata Anonymus szerint. Ezeken kívül numismatikai, healdikai oklevél- és régi könyv-gyűjteménye van. Van még egy saját találmányú lepkegyűjteménye, melyben a lepke szárnyainak szines porát papirra fixirozta.

Önéletrajzi adatok.