Kezdőlap

Krcsméry Ágost Horisláv Tódor,

ág. ev. lelkész, szül. 1822. nov. 1. Felső-Micsinben (Zólyomm.), hol atyja ág. ev. lelkész volt; a beszterczebányai ág. ev. gymnasiumot látogatta, később Gömörben és Kis-Selmeczen tanult, 1838-tól a pozsonyi ág. ev. lyceumban bölcseletet és theologiát hallgatott; innét további kiképeztetése végett a hallei egyetemet látogatta, hol a theologián kívül a szláv nyelveket és irodalmat tanulmányozta. Hazájába visszatérve, nevelő lett egy liptómegyei nemes családnál. 1848-ban Liptó-Szent-Miklóson, Hodzsa helyére, ki a prágai szláv-congressusra ment, kisegítő lelkésznek választották meg; itt Görgey elfogatta és csak a világosi katasztropha után nyerte vissza szabadságát. Ekkor visszatért Liptó-Szent-Miklósra, hol Hodzsa mellett kisegítő lelkész volt 1854-ig; egyszersmind az elemi leányiskolában tanított is. 1855. febr. 25-én Garamszegre (Zólyomm.) hívták meg lelkésznek.

Több szláv lapnak munkatársa volt, hova Pohronsky A. álnév alatt írta czikkeit. Czikke a Prot. Jahrbücherben. (N. F. II. Pest, 1860. Die Kirchengemeinde Garamszegh.)

Munkája: Slovensky spolocensky. Turócz-Szent-Márton, 1871. (Tót chrestomathia).

Kiadta Kadava S. A.-val együtt a Zivencz. naptárt 1853-ra; szerkesztette a Sokol cz. szépirodalmi folyóiratnak Hlahol (az ének) cz. melléklapját. Mint képzett zenész már 1850-ben Prágában és később Bécsben zenedarabokat is adott ki.

Rieger, Slovník naućoý IV. 977. l.