Kezdőlap

Kun Zoltán (kókai),

orvosdoktor, akadémiai rendkívüli tanár, előbbinek fia, született 1848. február 10-én Miskolczon (Borsodm.); gymnasiumi tanulmányait szülővárosában végezte; az orvosi egyetemet Bécsben kezdette hallgatni, de Budapesten folytatta és végezte be, hol 1871-ben nyert orvosdoktori oklevelet. Tanulmányi utat tett Németország nevezetesebb orvosi egyetemeinek és kórházainak meglátogatása végett. 1873-ban sárospatakon telepedett le, hol főiskolai, állami s tanítóképzői, vasuti s körorvos. A törvényszéki orvostan és közegészségtan előadója.

Munkái:

1. Az ember gyakorlati tájboncztana. Hyrtl nyomán orvosnövendékek használatára. I. füzet. A fej és nyak tájboncztani leirása. Sárospatak, 1869. (Névtelenül; a munka többi három füzete kéziratban maradt.)

2. Népszerű közlemény. A fülbántalmak kövekezményeiről s befolyásáról a beteg foglalkozására s szellemi fejlődésére, Sátoralja-Ujhely, 1877. (Különnyomat a Zemplénből.)

3. Értekezés a pneumatikus gyógykezelésről a légzőszervek bántalmainál. Felolvasta zemplénmegyei orvos- és gyógyszerész-egylet 1876. decz. 13. Sátoralja-Ujhelyben tartott közgyűlésén. Sárospatak, 1877.

4. Értekezés a fülbetegségeknél alkalmazható vizsgálati módszerekről és azoknak kórjelzési és gyógyértékéről, fülészeti eszközök bemutatásával. Felolvasta a zemplénm. orvos-gyógyszerész-egylet által 1877. jan. 14. az Erdő-bényei fürdőben tartott közgyűlésén. U. ott, 1878.

5. Az orrtükrészetről s annak gyakorlati értékéről az orr- és fülgyógyászat terén. Bpest, 1880.

6. Az orr- és garathabarczokról, s ezeknek műleges eltávolításáról, az orrnyílásnak és garatürnek verés útján tágítása nélkül. U. ott, 1880. (Különnyomat az Orvosi Hetilapból.)

7. A gégetükrészet s annak ellenőrzése mellett a heveny és idült gégelob és szövődményeinek helytelen gyógykezeléséről, a vizsgálathoz szükséges műszerek tanításával. Sárospatak, 1887.

Kéziratban: Értekezés a genyes fülfolyásról s annak a beteg szervezetére kiható kóros sőt veszélyes következményeiről, melyet a zemplénmegyei orvosi egylet 1885. jan. 15. nagygyűlésén olvasott fel.

Horváth Ignácz Könyvészete.

Kiszlingstein Könyvészete és önéletrajzi adatok.