Kezdőlap

Nagy Lajos,

állami polgári iskolai igazgató, Nagy József és Berecz Erzsébet szegény földmíves szülők fia, szül. 1859. aug. 18. Kemenesalján (Vasm.); a gymnasium I-IV. osztályát a soproni ág. ev. lyceumban nagy nélkülözések közt végezte, s ekkor ügyvédi díjnok lett. 1876-ban a csurgói állami tanítóképzőintézetbe lépett és 1879. jún. 24. tanítói oklevelet nyert; auguszt. Szegszárdra a Mayer-féle fiú- és leányiskolához választották meg tanítónak; azonban innét egy hónap mulva katonai szolgálatra hívták Sopronba. 1880. augusztustól 1881. jún. végeig ismét Szegszárdon működött mint tanító. Azután Ajkán az ág. ev. iskolában rendes tanító volt. 1882-83. Ihász Lajos Lörinte birtokán szervezett VI osztályú népiskolát, egyszersmind Perczel László fiának nevelője volt. 1883-tól a kőkuti iskolában tanított és felsőbüki Nagy Lászlónak nevelője lett. 1884. júl. a sajó-gömöri szent-iványi polgári iskoIához tanárnak választották, a hol 1892. aug. 31-ig működött. Ez idő óta az orosházi állami polgári fiú- és leányiskola igazgatója. 1897-1898-ban szervezte a közhasznú és ismeretterjesztő téli előadásokat és ezekben felolvasásokat tartott.

Czikkeket (társadalmi, paedagogiai s gazdászatiakat) írt a Veszprémi Független Hirlapba, a Veszprémbe, a M. Paedagogiai Szemlébe, a Tanodai Közlönybe, a Rozsnyói Hiradóba, a Gömör-Kishontba, a Liptómegyei Hirlapba, a soproni Evang. Népiskolába, az Orosházi Ujságba; állandó munkatársa volt a Nemzeti Iskolának, írt a Polgáriskolai Közlönybe is.

Munkái:

1. Veszprém vármegye leirása. Pápa, 1882.

2. A közhasznú és ismeretterjesztő téli előadások sorozata. Orosháza, 1898. Hat füzet. (1. A munkaadók és a mezőgazdasági munkások közötti jogviszonyok szabályozásáról szóló 1898. évi II. törvényczikk népszerű ismertetése. 2. A mezőgazdasági munkás szövetkezetekről. 3. A tizek emlékezete (A tíz szoborról). 5. A magán- és közdolgok iránt való kötelességeinkről. 8. A munkásélet az ország különböző vidékein a közgazdaságra való vonatkozással. 9. A munka- és napszámbérek az ország öt felvidékének öt különböző vármegyéjében.).

3. Az orosházi helyi iparkiállítás kalauza. (Iparkiállítás 1899. ápr. 2-18-ig). A kiállítási végrehajtó bizottság és Vitéz Lajos kiállítási titkár közreműködésével szerkesztette. Orosháza, 1899.

A m. n. muzeumi könyvtár példányairól és önéletrajzi adatok.