Kezdőlap

Nagy László (nagy-flórisi),

a szarvasi hitelbank vezérigazgatója. Nagy Nep. János ügyvéd (hirlapíró, a Pesti Napló egyik alapítója) és dicskei Dillesz Aranka fia, szül. 1871. febr. 8. Pesten. Nagybátyja Dillesz Sándor és neje geresgáli Batthányi Mária nevelték tildi (Barsm.) kuriájukon; iskoláit a kegyes tanítórend lévai gymnasiumában kezdette s az V. osztályt kijárván, Pozsonyba a kereskedelmi akadémiába került, melynek három éves tanfolyamát elvégezve, a budapesti magyar országos központi takarékpénztárnál 1890-ben gyakornok, majd tisztviselő, 1894-ben a békés-szent-andrási takarékpénztárnál főkönyvelő, 1898. a szarvasi takarékpénztárnál titkár és 1902-ben az ottani hitelbanknál vezérigazgató lett.

Czikkeket írt a Budapesti Hirlapba (1895. A forrongó Békés, az alföldi agrársocialismusról írt czikket); a Közgazdaságban (Modern utakon cz. alatt czikksorozat az új bankakta életbeléptetése után az osztrák-magyar bank útján lebonyolítandó váltó-gíró-forgalom megteremtése érdekében).

Munkái:

1. Bankszabadalom és mezőgazdaság, gyakorlati agrár-politika a mezőgazdasági válság gyökeres orvoslására. Bpest, 1898.

2. A nyilvános tárházak és a szarvasi takarékpénztár termény- és áruraktárainak ismertetése. Szarvas, 1899 (Az 1899. szegedi országos mezőgazdasági kiállítás békés vármegyei osztályának megbizásából.)

3. A szarvasi hitelbank részvénytársaság alapszabályai. Gyoma. 1902.

Önéletrajzi adatok.