Kezdőlap

Nagy Sándor (szegedi),

ügyvéd és szerkesztő, szül. 1836. nov. 30. Szegeden. Ugyanott ügyvédkedett; 1869-től azonban teljesen lapjának, a Szegedi Hiradónak szentelte idejét. Midőn 1889. okt. 1. a laptól megvált, Budapestre költözött, hol jelenleg is az országos hitelszövetkezet pénztárnoka. Leánya: Nagy Ibolyka budapesti szinművésznő.

A Jókai Nagy Tükörébe, majd az Üstökösbe írt apróságokat; 1861-ben a Sárosy Gyula Arany Trombitájába írt költeményeket; a 70-es évek elején a szegedi Ráday-korszak alatt lefolyt híres törvényszéki tárgyalásokról szakszerű czikkeket írt a Honba és a Pesti Naplóba; később egyes tárcza közleményeket a budapesti lapokba. Ezeken kívül irodalmi és különösen hirlapírói munkásságát 1859. máj. 1-től kizárólag a Szegedi Hiradónak szentelte, mint kül- és a 60-as évek derekán mint belmunkatárs és 1868-tól mint szerkesztő; folyton írt a lapba, két-három évi megszakítással, társadalmi és politikai, általános és városi érdekű vezér- és egyéb czikkeket, humorisztikus elmefuttatásokat, hazafias irányú költeményeket (1859-65-ig), a mik közül a Szent István cz. 1860-ban öt arany pályadíjat nyert. 1861-ben mint országgyűlési «kis-követ» a szegedi polgárok költségén fölküldve, országgyűlési tudósításokat, azután kisebb rajzokat, elbeszéléseket, részben fordításokat; szinházi kritikákat, legtöbbet névtelenül és álnevek vagy jegyek alatt közölt. Az utolsó tíz év alatt a szegedi lapokon kívül írt a Budapesti Hirlapba, P. Hirlapba, Magyar Hirlapba, Egyetértésbe, Pesti Naplóba sat. tárczaközleményeket Senex álnév alatt. Az utóbbi lapban jelent meg 1892. decz. egy nagyobb népies elbeszélése Cseh Dani; ebből egy népdrámát írt, mely kéziratban van.

Munkája: Sz. Nagy Sándor költeményei. Szeged, 1866.

Szerkesztette: a Szegedi Hiradó czímű politikai hetilapot 1869. július 1-től 1889. október 1-ig (1860. szeptember végétől nov. elejéig). Kempelen Győző szerkesztő fogsága alatt szintén felelős szerkesztője volt a lapnak; a Dugonics-Album-ot Szeged város közönsége által Dugonics András emlékére emelt szobor leleplezési ünnepélyére. Szeged. 1876. (Farkas Antallal együtt. Ebben Dugonicsról írt czikke).

Álnevei és jegyei: Bolond Jani, Sárga Liliom, Az öreg sat., -gy-r., §., I. (a Szegedi Hiradóban 1860-tól).

Reizner János, A "Szegedi Hiradó" negyedszázados pályafutása. Szeged, 1884.

Petrik Könyvészete.

A "Szegedi Hiradó" 1859-1896. Szeged, 1896. és önéletrajzi adatok.