Kezdőlap

Nemessányi János,

kir. tanácsos és tanfelügyelő, szül. 1832-ben Liptó-Szent-Miklóson; tanulmányait szülővárosában, Rozsnyón és Kézsmárkon végezte. Ez utóbbi helyen egyideig 1850-ben a jogtudományok hallgatója volt; de azután a papi pályára lépett és magánszorgalommal elvégezvén tanulmányait, Liptó-Szent-Ivánra került tanítónak. Nyilvános működése 1857-ben kezdődött, mikor az országos tanügyi lapnak főmunkatársa lőn. Az 1859. pátens okozta viharok a közfigyelmet feléje fordították. A bécsi kormány nyilt parancsát éles birálat alá vette; ekkor Liptómegye értelmisége köréje sorakozott és a hazafias szellemű fiatal prot. tanítót, később papot az evang. egyházmegye főjegyzőjévé tette meg, sőt képviselőül is őt küldték az egyházkerületi és egyetemes gyűlésekre. A pánszlávok vezére Hodzsa Mihály liptó-szent-miklósi lelkész ellen ő lépett síkra s röpiratot nyomatott Pozsonyban, azt a nép között kiosztotta s a pánszláv agitátorok által összehívott népgyűlés kudarczot vallott. Röpiratai magyar, tót és német nyelven egymásután jelentek meg. Az 1867. kiegyezés után az ág. ev. egyházkerület tanítóképzőjének igazgatójává s 1869. ápr. 24. Liptó-Zólyommegyék kir. tanfelügyelőjévé neveztetett ki, egyúttal kir. tanácsossá is lett; ott működött 1877. júl. 20-ig; okt. 2. ment Komáromba s átvette Komárom város és megyének tanfelügyelői kormányzatát. Komárommegyében azelőtt egyetlen ovóiskola volt, az ő kormányzása alatt 17 ovóiskola, 8 állandó és 14 nyári menedékház alakult és a város területén szaporodtak az iskolák, a melyek palotaszerű épületekben nyertek hajlékot. 1899. ápr. elején nyugalomba vonult és 20. hagyta el Komáromot. Ujvidékre költözött, hol azon év jún. 12. meghalt.

Népoktatási czikkei az Egyetértésben, Pesti Naplóban, Néptanodában. M. Pestalozziban és a Néptanítók Lapjában (1869. Megnyitó beszéde a liptómegyei iskolatanácsban).

Munkái:

1. Swétké slavy w církwi ewanjelické. Nastin historcký. Pozsony, 1865. (A világi méltóságok az evang. egyházban. Történeti értekezés).

2. A komárommegyei és városi tanfelügyelő jelentése az 1877-78. tanévről. Komárom, 1879.

Lefordította tótra Emericzy Géza, Gáspár János és Nagy László tankönyveit.

Néptanitók Lapja 1869. 276. l.

Kiszlingstein Könyvészete.

Komáromi Lapok 1899. 15., 24. sz.