Kezdőlap

Németh Imre Gellért,

r. kath. lelkész, szül. 1859. okt. 15. Pápán; belépvén a szent Ferencz-rendbe, a bölcseletet Nagyszombatban, a theologiát Pozsonyban végezte. 1882. júl. 26. pappá szentelték. A rend konventjeiben hosszabb ideig mint hitszónok működött. 1894-ben felvétetett az esztergomi főegyházmegyébe.

Mint theologus foglalkozott az irodalommal; számos szentbeszéde, elbeszélése, apologetikus dolgozata jelent meg a Jó Pásztorban, a Hitvédelmi Folyóiratban, a Népiratkákban és a Téli Estékben; jelenleg főkép a köz- és mezőgazdasági téren működik.

Munkái:

A drága méreg. Mulattató elbeszélés a magyar nép számára. Bpest, 1888. (Népiratkák 5.).

Isten jutalmaz és büntet. Tanulságos elbeszélés. Bpest, 1894. (Népiratkák 34.).

Szerkesztette az Oktató Népkönyvtár havi folyóiratot, melyben Stolz Albán német népíró számos művét népies magyarságú fordításban adta ki. 1892-ben Lepsényivel megindította a Magyar Néplap politikai kath. hetilapot, 1894. Kresťan czímen tót nyelven és 1896. Christliches Volksblatt cz. németül. 1894-ben megalapította mint a M. Néplap melléklapját a Mezőgazda cz. hetilapot, melyet Botos ispán név alatt szerkeszt; ebben jelent meg Komlótenyésztés cz. nagyobb munkája.

M. Könyvészet 1888.

Pallas Nagy Lexikona XIII. 26. l. (Zelliger Vilmos).