Kezdőlap

Némethy József,

a Trattner-féle könyvnyomtató intézet korrektora Pesten.

Czikkei a Tudományos Gyűjteményben (1836. I. A capibara, II. Szelelő méhtenyésztés, vagy új és emberi módja a méhekkeli bánásnak, mely által a méhkasoknak ezen új nemében a méheknek élete megtartatik és a legjobb méz a legnagyobb mennyiségben könnyű fáradsággal nyeretik azaz évenként 292 font mézet szüretelhetni, VIII. A gubó és gubacsról. IX. Topographiai tudósítások a legnevezetesebb vízesésekről a Karpátusokban, 1837. IV. Schawl kecskék); a Hasznos Mulatságokban (1836. I. 12, 13. sz. A selyemtenyésztés hasznáról és jó gombolitó intézetek rendszabályairól, II. 33., 34. sz. Az eperfáknak az iskolából szabad helyre kiültetésükről, 39., 40. sz. A vaskorona, 1837. 21., 22. sz. Raimund Ferdinand önbiographiája, I. 28. sz. A selyemfáknak milliókat igérő hasznáról, II. 49. sz. A főszédelgésnek hasonszenves gyógymódja).

Munkái:

1. Pokolkői Vendel, vagy-is a holtak-harangja. Egy kisértetes történet. Pest, 1823. (Ford.).

2. Az ifju házi asszony, a toilettje előtt a varró és öltözet készitő asztalnál, mint gazdasszony és vendéglősné… L*** Charlotte után. 19 rajzolattal. Magyarázta… Pest, 1830.

3. Hellenthal segitőkönyve a borosgazdák és borkereskedők számára, vagy a tökélletesitett pinczemester… készitette Lübek J. Károly. Az ötödik megjobbitott kiadás szerint ford. Toldalék a borok nyúlósságáról; ezen betegségnek neményeiről… Pest, 1830.

4. Az ember és a pénz, vagy a kereset és házi gazdaság mindenek előtt. Hasznos tanácsadások, pénzt becsületesen keresni, okossan megtartani és bölcsen elkölteni. Ifjak és öregek, alacsony és főbb ranguak számára. Ebersberg után magyarázta. Pest, 1831.

5. Magyar gazdasági gyakorlott tanácsadó minden polgár és mezei gazda számára, vagy a művészetnek akármely ágában tett felfedezések, javítások stb. gyűjteménye. Szükségben segítő könyv, magában foglalván: a legjobb, közönségesen jóvá hagyott szereknek és tanácslatoknak gyurmáját, a házi s mezei gazdaság s több más tárgyak tárából, a legnevezetesebb német és franczia munkákból: Dingler, Leuchs stb. után öszveszedegette… egy táblával. Pest, 1835.

6. Bizonyos csalhatatlan és jótékony javaslatok: 1. A tán következő nagy szárazságban eső és minden öntözés nélkül a növényeket termékenységre birni; 2 Széna és zab nélkül lovakat és teheneket etetni; 3. Kolompért korántabb eledelre termeszteni; 4. Ovó szer a dühösködő himlőzések ellen; 5. Jó tanács a mostani marhadög és egyéb szarvasmarha betegségekben a régibb és ujabb tapasztalatok szerint. Pest, 1835.

7. Mezei és házi kalendár, vagy az évnek 12 hónapjaira intézett iromány, melyből mindenki csekély fáradsággal áttekintheti, mit kellessék a háznál kertben, szőlőben, pinczében, a mezőn, réteken, komlósokban stb. minden főtárgyak munkáiban elővenni. Szerkeszté… 2 kőre metszett táblával és 88 ábrával. Pest, 1835.

8. Versuch einer Darstellung der Lage und Ausdehnung des Hegyallyaer Weingebirges, der Beschaffenheit des dortigen Weinbaues, dann der Bereitungs- und Behandlungsart des Tokayer Ausbruches. Wien, 1835. (Ism. Blätter für Literatur. Wien, 1835. 83. sz Olaszul ford. A. Quadri. Velencze, 1846.).

9. A szüret, borkészítés és borral bánás a pinczében. Szükséges kézikönyvecske szőlőgazdák-, borkereskedők-, korcsmárosok-, vinczellérek-, szoritók- és mindazoknak, kik a szüretet és borkészitést haszonnal és a legujabb javitások szerint végezni, s boraikat a legjobb állapotban el akarják tartani; sok fontos utmutatással együtt a borhamisitás, borjavitás és borvizsgálatokról. Pest, 1835.

10. Szelelő méhtenyésztés, vagy a méhtenyésztésnek uj módjáról és a méhkasoknak uj neméről, melyekben évenként 296 font mézet szüretelhetni. Nutt Tamás után közrebocsátá. Pest, 1836. Kőrajzzal.

11. A tüdővész gyógyítható, vagy azon folyamatnak kifejtőztetése, mellyet a természetnek és művészetnek kell választani ezen nyavalyának meggyógyitására, egy uj és egyszerű gyógymódnak ajánlása mellett. Ramadge után angolból ford. és jegyzetekkel kisérve D. Hohnbaum… által, magyarositá… Pest, 1836. Négy szinezett táblával (2. kiadás. Pest, 1842.).

12. A dohány, krónikai, statistikai, veteményezési s pipadohány, burnót és szippa készitési jellemében. Toldalékkal 329 mulattató bohózattal. Pest, 1842.

Hazai s Külf. Tudósitások 1850. II. 30. sz.

Szinnyei Könyvészete.

Petrik Bibliogr.