Kezdőlap

Némethy Pál,

ág. ev. lelkész volt Kassán, később gymnasiumi tanár Miskolczon, hol 1846. márcz. 19. meghalt 39 éves korában. A magyar nyelvnek buzgó terjesztője volt iskolájában, melyet a Szepességről számos ifjú látogatott.

Czikkei a Felsőmagyarországi Minervában (1830. Értekezés a pénz természetéről, A lant érdeme, Bleda vagy Buda halála, Ragasztékos utoljáróink helyes leirások, Attila két nagy csatája Feszler után, Attila és Theodosz követségei, A különböző tárgyakra fordított figyelem elfáraszt s megújít, Locke nevelészménye rövid kivonatban és költ., 1832. Gusztáv Adolf kétszázados ünnepe, A magyar műveltség alacsoníttatása külföldön, Felelet némely ragasztékos utoljáróinkról, az észrevételekre, Bugyács András emléke, Az álarcos orvos, Két uj egyesületek a szász-weimar-eisenachi nagy-herczegségben, 1834. Berzeviczy Gergely életrajza, Stibor vajda, Éjszak-Amerika köztárságának egyházi állapotja, X. 1835-36.

Eszterházy Miklós életrajza, Kerecsényi László, Berencs vára, Az amerikai vadakról).

Munkái:

1. Olvasásra vezető könyvecske, elemi tanulóknak számukra. Egy emberbarát költségén. A miskolczi táplaintézet javára. Kassa, 1840.

2. Beszéde Pestalozzi H. J. százados ünnepélye alkalmával… 1846.

A m. n. múzeumi könyvtár példányáról és Szűcs Sámuel szives közlése Miskolczról.