Kezdőlap

Némethi Sámuel,

ev. ref. lelkész, debreczeni származású, hol a kollegiumban tanult és 1743. ápr. 27. lépett a felső osztályba; 1752-53-ban köztanító, 1754. márcz. 8-tól pedig senior volt. Külföldre ment és 1755. ápr. 22. a bázeli egyetemre iratkozott be. Hazájába visszatérve lelkészi hivatalt folytatott. Ekelen (Komáromm.) volt pap, 1780-ban Patason lelkészkedett, 1784-től Nagy-Madon (Pozsonym.) működött; ő volt itt a tolerantia után az első prédikátor 1789-ig. Ekkor Deregnyőre (Zemplénm.) távozott. Innét az önkénykedő úrnő, a kinek egy kedvelt emberét betegeskedése miatt el nem temetheté, kihordatta Némethit 1800. máj. Azon év nyarán Tállyán (Zemplénmegye) nyert alkalmazást, 1804-től pedig Kesznyéten (Zemplénm.) működött; de itt már 1806-ban más volt a helyén.

Munkái:

1. Biblia tárháza, mellyben az ó és új testamentom könyveinek és részeinek summái, és azokból való épületes rövid tanuságok foglaltatnak, a sz. írásnak olvasásáról tanító előljáró-beszéddel együtt. Franczia nyelven kiadta Osterwald Friderich János, magyarra fordította N. P. P. P. Győr, 1780. Két kötet.

2. Az ur asztalának méltó vendége, avagy helyes és világos út mutatás, mint kellessék embernek magát a szent vacsorához jól el-készíteni, és azzal méltóképpen élni. Beszélgetés formájában, az idvességet kivánó lelkeknek épületekre, magyar nyelven kiadattatott. Pozsony, 1782. (Németből).

3. A Krisztusba-való hitünknek erőssége, azaz: Olly idvességes három prédikácziók, mellyekben: az új testamentom könyveinek istentől való eredetek, és abból osztán a keresztyén vallásnak igaz volta megmutogattatik: és egy rövid elmélkedés mellyben azon szent könyveknek istentől való ihlettetések meg-bizonyíttatik. Angliai nyelven közönségessé tette Doddridge Filep. Most pedig magyarra fordította… Debreczen, 1783.

4. A keresztyén vallásnak tudománya, mellyet hinnünk kell, és az életnek kötelességei, mellyeket megtartanunk szükséges az idvességre, együgyü versekbe foglaltatva, rövid summában elő-adattatnak. Pozsony és Kassa, 1785. (Ujabb kiadását halála után fia, N. Jonathán szemerei prédikator adta ki. Pozsony és Kassa, 1788-ban.).

5. Hiv lelki pásztor, avagy annak rövid lerajzolása, miképpen kelljen az egyházi szolgának az istentől reá-bízatott nyájnak juhait I. Beteg és sérelmes ágyokban, nyavalyáik és fájdalmaik között, II. Testi és lelki szomorkodásaikban és kisérteteiben, III. Halálos ágyokban, szükséges tanáts-adásokkal, és vigasztalásokkal legeltetni és erősíteni. Német nyelvből fordította és hozzáadásokkal néhol bővítette. Pozsony és Kassa, 1778.

Kéziratban: Pictét ethikája, Igazak halála, Vallások próbája sat.

M. Hirmondó 1781. 38., 1782. 41. szám.

Danielik, M. Irók II. 226. l.

Uj M. Athenás 305. lap.

Petrik Bibliogr.

Zoványi Jenő, Theologiai Ismeretek Tára II. 422. l. és a debreczeni ev. ref. főiskola jegyzőkönyvéből.