Kezdőlap

Oláh László (landséri),

ügyvéd, született 1825-ben Budán; elvégezvén a jogot, ügyvédkedni kezdett; de az újabb szervezés következtében az ügyvédségtől elmozdíttatott és Pesten ügynöki hivatalt állított fel. E téren sem boldogulván, szerencséjét Eperjesen kereste, hol 1857. ápr. 5-én meghalt.

Munkái:

1. Magyar önügyvéd, vagyis mindennemű jogügyeletekbeni tanácsadó minden osztályú honpolgárok számára, gyakorlati ismertetésekkel s utmutatással a legujabb törvényeken alapuló jogviszonyok elintézésére, különösen pedig hogy kelljen szerződéseket kötni, folyamodásokat fogalmazni, okiratokat, mint: nyugtatványokat, meghatalmazványokat, kötleveleket, kötelezvényeket, bizonyítványokat, utalványokat, váltókat, végrendeleteket, stb. szerkeszteni; mely hatósághoz fordulni; ugy hogy ügyvéd segítsége nélkül minden jogügyek teljes biztossággal, jogérvényességgel s czélszerűen intéztethessenek el; több száz magyar és német példánynyal s példával felvilágosítva. Pest, 1853. (2. újból átdolgozott s az időközben megjelent újabb törvények alapján is tetemesen bőv. kiad. Pest, 1857.).

2. Végrendelkezési és örökségi ügyekre vonatkozó összes törvények rendszeres és kimerítő magyarázata. Pest, 1854.

3. Házasságkötés és elválás a jelen törvények értelmében. Utmutatások az eljegyzés, a házasságkötési képesség, a házassági akadályok, a házasság kihirdetésének szüksége és módja iránt, a kihirdetés alóli felmentés, az egybekelők miképeni nyilvánítása, a házasság, mely s minő lelkész előtti kötése iránt, a férj s nő különös s közös jogaik, a házasságnak érvénytelensége, az asztal és ágytóli elválás, az egyik félnek az elválásba be nem egyezése, a házastárs gonosz elhagyása, a házasság teljes felbontása, a holtnak nyilvánítás, az isméti egybekelés iránt a házassági egyezvények ú. m. hozomány, hitbér, nászajándék, özvegyi tartás, vagyon közösség, közös végrendeletek, örökszerződések iránt sat. Mindezen előadottak a római kath., az ágostai és helvét hitvallásnak, a görög egyesült s nem egyesültekre, valamint a zsidókra egyaránt vonatkoznak. Pest, 1854.

4. A végrendeletek készítési módja. (A végrendelkezési és örökségi ügyeket tárgyazó terjedelmes munkájának kivonata). Pest, 1855.

Hölgyfutár 1857. 85. sz.

Danielik, Magyar Irók II. 234. l.

Petrik Bibliogr.