Kezdőlap

Orelt (Ferenczi) Lajos,

m. kir. állami iskolai tanító, Orelt Frigyes kincstári erdész és Ferenczi Krisztina (Ferenczi Dávid, Abrudbánya. országgyűlési képviselőjének, kit az oláhok 1848-ban meggyilkoltak, leánya volt) fia, szül. 1852. jún. l. Csertes-Hondolon (Hunyadm,); a hét gymnasiumi osztályt a kolozsvári r. kath. lyceumban, mint alapítványos növendék, végezte. Szülei korán elhaltak, a miért a gymnasiumot ott kellett hagynia s belépett a kolozsvári állami tanítóképzőbe, hol 1875-ben oklevelet nyert. Mint tanító előbb Dálnokon, majd Alsó-Torján (Háromszékm.) egy-egy évig működött. Szabad ideje alatt a kézimunkákkal foglalkozott és igyekezett ezeket tanítványaival is megkedveltetni s a házi iparral foglalkoztatni. 1876-ban a nagyszebeni kir. kath. Teréz-árvaházhoz rendes tanítónak nevezték ki, mely állással a növendékek kézimunka-tanítása is össze volt kötve. 1888-ban a bukaresti kézügyesitő tanfolyam tanító hallgatói is fölkeresték, hogy tanítási menetét a helyszinén tanulmányozzák. 1895-ben a Debreczenben felállított országos tanítói árvaház vezetésével bízatott meg. Ezen minőségében fölélénkítette a Hajdú vármegyei kézügyesítő oktatást fejlesztő egyesületet azzal, hogy a Debreczenben fenntartott szakiskolájának vezetését ingyen. vállalta el. 1897-ben a zólyomi állami iskolához helyeztetett át, hol jelenleg is működik. Orelt családi nevét ujabban Ferenczire változtatta.

Munkái:

1. Vezérkönyv az elemi népiskolai kézimunkák tanításához, tanítók, képezdei növendékek és szülők számára. (A benfoglalt tanmenet az 1885. budapesti országos kiállításon nagy éremmel lett kitüntetve). A szöveg közé nyomott számos ábrával. Nagy-Szeben, 1886. (Nyomatott Budapesten. Ism. Néptanítók Lapja.)

2. Jelentés a Debreczen és hajduvármegyei kézügyesítő oktatást fejlesztő egyesületnek 1894-95. működéséről. Debreczen, 1895.

M. Könyvészet 1886. és önéletrajzi adatok.