Kezdőlap

Ossikovszky József,

orvos- és sebészdoktor, szülészmester, egyetemi rendes tanár, szül. 1844-ben; a bécsi egyetemen 1869-ben nyert orvos-sebészdoktori oklevelet. A 60-as évek végeig előszeretettel foglalkozott az élet- és kortannal és e szakban mint tanársegéd két évig működött. A magyar kormánytól utazási segélyt nyert és a bonni egyetemen Kekule és Wurtz vegyész-tanárok vezetése mellett dolgozott. Külfödről hazatérve Eperjesen telepedett le mint gyakorló orvos. 1874. aug. 5-től az élet- és kórvegytan rendkívüli, 1883. júl. 3-tól rendes tanára volt a kolozsvári egyetemen. A berlini Deutsche chemische Gesellschaftnak rendes tagja, a bonni Niederrheinische Gesellschaft für Natur- und Heilkunde, a budapesti természettudományi és a kolozsvári orvos-természettudományi társulatoknak, valamint a párisi Société-chimique tagja, a kolozsvári élet- és kórvegytani intézet igazgatója s az ottani orvosi karnak jegyzője volt. Meghalt 1888. jún. 4. Kolozsvárt.

Czikkei az Orvosi Hetilapban (1871. A heveny-májsorvadásról és a hasonló bántalmakról, Az iblany átvezetése villamárammal az állati testrészeken, 1872. A villanymérgezésről és a heveny sárga májsorvadásról); a Közegészségi és törvényszéki Orvostanban (1871. Szunyalmérgezés orvosrendőri esete); a kolozsvári Orvos-Természettudományi Értesítőben. (A fahéjoldehydról mint pancreas fibrion emésztés egyik termékéről); a kolozsvári Vegytani Lapokban (A phosphormérgezés vegyi megállapításáról baj esetekben, midőn a méreg ki nem mutatható); a M. orvosok és természetvizsgálók Debreczenben XXII. nagygyűlésének Emlékkönyvében (Adalék a phosphormérgezés kórisméjéhez).

Munkái:

1. Közlemények a kolozsvári egyetem élet- és kórvegytani intézetéből. I. Adalék a tyrosin és a skatol vegyi szerkezetéhez. II. Arsenkéneg mint méreg s ennek szerepe törvényszéki kérdésekben. III. A tellurnak előállítása a magyarországi aranytellur érczekből és a nyers tellurból Bpest, 1880. (Értekezések a természettudományok köréből X. 15.).

2. A bártfai fürdő ásványvizének chemiai elemzése. Bpest, 1885. (Értek. a term. tud. köréből XV. 8.).

Oláh Gyula, Az egészségügyi személyzet Magyarországban. Bpest, 1876. 169. l.

A Kolozsvári egyetem Almanachja 1887-1888. I. Kolozsvár, 1888. XI. lap.

1888: Kolozsvár 127., Pesti Napló 157., Fővárosi Lapok 157. sz.

Kiszlingstein Könyvészete.

A kolozsvári m. kir. tudom. egyetem története és statisztikája. Kolozsvár, 1896. 100. 1. és gyászjelentés.